13+ – Aktuální koronavirová situace a poslední koncert Spirituál kvintetu (2021)

Připravila Anežka Jakubcová.

Hovoří Daniel Dražan – člen MeSES a České vakcinologické společnosti; Jiří Tichota – kapelník Spirituál Kvintetu; Anežka Jakubcová – moderátorka.

Natočeno 2021. Premiéra 13. 10. 2021 (Rádio Proglas, 13:05 h.).

Lit.: Otradovcová, Jaroslava: Tichota: Rádi bychom, aby vítězství, u kterých jsme zpívali, měla svůj smysl a pokračování. Pořad v souvislostech. In web Radio Proglas, Je tomu něco přes 60 let, kdy se zrodil fenomén Spirituál kvintet, který se dnes v pražské Lucerně rozloučí se svým publikem. Legenda české folkové scény odehrála na deset tisíc koncertů a vydala přes 20 alb. Součástí skupiny byla řada známých muzikantů – od Karla Zicha přes bratry Nedvědovy až po Irenu Budweiserovou. Jediným, kdo ve Spirituál kvintetu působil celou dobu, je jeho kapelník Jiří Tichota, který stál na podzim 1960 u jeho zrodu. Právě on byl hostem Anežky Jakubcové v pořadu 13plus.

„Chvilku to vnímám jako logický krok, chvilku váhám, jestli jsme to neměli ještě trochu odložit. Ale pravda je, že pocity jsou veskrze kladné. I díky tomu, že nám lidé píší krásné dopisy a minulé koncerty probíhaly v nádherné atmosféře, které si velmi, velmi vážíme,“ popsal na Proglasu Jiří Tichota své rozpoložení a potvrdil, že jsou členové opravdu rozhodnuti skončit. K historii Spirituál kvintetu patří velké okamžiky jako zpívání na Václavském náměstí v listopadu 89 nebo následující rok s prezidentem Václavem Havlem a Georgem Bushem. Podle Jiřího Tichoty ale pro soubor byly stejně cenné chvíle s domácím publikem, krajany v zahraničí a lidmi, kteří vzpomínali na své mládí s jejich písničkami. „Je velmi těžké srovnávat jednotlivé okamžiky. Bylo nezapomenutelné jak zpívání pro čtvrt milionu lidí z balkónu Melantrichu, tak v ženské věznici pro odsouzené a jejich děti, které měly zrovna u sebe,“ připomněl Tichota.

Vzhledem k budoucnosti hovořil o společné vizi s manželkou: „Se Zdeničkou bychom se rádi dožili toho, aby se uklidnila situace, abychom měli pocit, že ta krásná vítězství, u kterých jsme zpívávali, měla svůj smysl a mají své pokračování. Co se týče kapely, tak její mladší členové jistě nepřestanou s koncertováním, s nimi bude možné se potkávat na podiu, ale ne jako se Spirituál kvintetem.

Poslední koncert proběhne dnes v pražské Lucerně. Od 21 hodin lze jeho závěrečnou část poslouchat v přímém přenosu na Dvojce Českého rozhlasu.   (…)
Cyklus: 13+
Název pořadu: Aktuální koronavirová situace a poslední koncert Spirituál kvintetu

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)