Téma Plus – Umělci ve službách ideologií (2021)

O umělcích ve službách ideologií. Připravil Pavel Hlavatý.

Natočeno 2021. Premiéra 16. 10. 2021 (ČRo Plus, 54 min.). Repríza 17. 10. 2021 (ČRo Plus, 11:07 h.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Oslavovali diktátory i hodnoty totalit. Ve dvacátém století se umělci dávali do služeb ideologiím. In web ČRo Plus, 16. říjen 2021 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Velký básník vysvětluje, proč napsal poému o jednom z nejkrvavějších světových diktátorů. Talentovaný prozaik informuje veřejnost o ideologickém zázemí svého režimně konformního a hojně oceňovaného románu. Výborná herečka se svěřuje, odkud čerpá inspiraci… Umělci ve službách ideologií adorují veršem, prózou i hudbou jak hodnoty totalitních států, tak i jejich představitele. Výběr z těchto děl připravil Pavel Hlavatý. Kontext citovaných úryvků je dotvářen dobovými záznamy.

Zazní také – ve verších skvělého českého básníka – oslava poprav. Jako kontrapunkt také  uslyšíte, jak se čeští spisovatelé jako celek, a to hned po konci druhé světové války, vyrovnávali se služebností některých autorů vůči nacistické ideologii a režimu.

V ukázkách z rozhlasového archivu zazní umělecká díla, rozhovory a vzpomínky, které jsou doplněny nově natočenými pasážemi z dalších uměleckých děl a úryvky z odborné a memoárové literatury.

Umělci, z jejichž děl uslyšíte v Tématu Plus ilustrační ukázky, patří z velké většiny k těm hodnotným – minimálně částí svého díla. Přesto jsou – pro úplnost i pobavení – vybrány i ukázky spíše obskurantní. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)