Osudové ženy – Kamila Moučková (2021)

Každý týden vám nabízíme portréty femmes fatales, žen, které ovlivňovaly politický i kulturní život. Tento díl připravila a slovem provází Ivana Chmel Denčevová. Autorem dokudramat je Hynek Pekárek. Hudba Antonín Schindler. Režii má Michal Bureš.

Host: Světlana Witowská. Účinkuje Petra Špalková.

Natočeno 2021. Premiéra 23. 10. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 24 min.). Repríza 8. 4. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: opa – Chmel Denčevová, Ivana: Z televize odešla ráda. Nechtěla být pouhou loutkou režimu. Osudové ženy: Kamila Moučková. In web ČRo 2 Praha, 23. říjen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Chtěla se stát herečkou, ale na konzervatoř ji nepřijali. Přesto jí divadlo přivedlo k osudové profesi rozhlasové a televizní hlasatelky a moderátorky. V roce 1968 to byla právě ona, kdo z televizní obrazovky jako první oznámil srpnovou okupaci Československa.

 (….)  Kamila Moučková se narodila 8. dubna 1928 v Jihlavě. Dětství ale strávila v Polné u své babičky, která ji vychovala.

„Kamilin otec, novinář Vilém Nový, totiž emigroval do Londýna. Pod svým jménem tam vysílal v rozhlase, čímž ale ohrozil celou rodinu. Maminku zatklo gestapo a od roku 1942 byla vězněna v koncentračním táboře Ravensbrück. Na výslechy musela chodit i Kamila,“ vypráví moderátorka a autorka knižního rozhovoru s Kamilou Moučkovou Světlana Witowská. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)