Diagnóza F – Druhá vlna? Nestihli jsme si odpočinout a nabrat síly (2021)

S druhou vlnou covidu přišlo více naštvání a roztrpčenosti. Co je způsobilo? A jak si navzdory událostem udržet duševní zdraví?  Připravila Adéla Paulík Lichková.

Hovoří psychoterapeut Michael Chytrý.

Natočeno 2021. Premiéra 6. 11. 2021 (ČRo Rádio Wave, 24 min.).

Lit.: Paulík Lichková, Adéla: Nestihli jsme si odpočinout a nabrat síly, říká psychoterapeut o náladě v druhé vlně covidu. In web ČRo Radio Wave, 6. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zatímco první vlnu covidu provázela naděje a pospolitost, s druhou jako by přišla beznaděj a únava. Co ji způsobilo a jak si navzdory tlaku situace udržet duševní zdraví? O tom v Diagnóze F mluvil párový a rodinný psychoterapeut Michael Chytrý.

Oproti jarní vlně covidu jsme nyní zkušenější. Jakkoliv byla situace v mnohém méně vážná, získali jsme během předchozího lockdownu různé dovednosti, které teď můžeme zúročit. A právě to, že už jsme něco zažili, nám umožňuje ventilovat emoce, na které na jaře nebyl prostor. „Vnímám teď více naštvání, roztrpčení a podezřívání,“ říká psychoterapeut Michael Chytrý na základě toho, s čím se na něj obrací jeho klienti. I naštvání ale může být svým způsobem ventil strachu, který řada lidí možná i podvědomě zažívá.

Do obtížných situací, které ovlivňovaly celé národy, se dostávali lidé i v minulosti. Podle Michaela Chytrého bychom právě tam mohli hledat inspiraci, jak si udržet duševní zdraví navzdory událostem. „Ti lidé pořád konali, něčím se zaměstnávali, všichni byli v pohybu,“ připomíná Chytrý pro příklad historické popisy dění v průběhu bombardování Londýna. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)