Interview Plus – Vladimír Baar (2022)

Profesor Vladimír Baar z Ostravské univerzity, odborník na postsovětský prostor. Masivní nepokoje v Kazachstánu zasáhly celou zemi a vyžádaly si desítky mrtvých a stovky raněných. Spějí násilnosti ke konci? Povedou protesty k posílení pozice současného prezidenta Tokajeva, který dlouhodobě usiluje o lividaci mocenských vlivů svého předchůdce Nursultana Nazarbajeva? Jakou roli při potlačování nepokojů hraje účast ruských výsadkářů? Připravil Jan Bumba.

Natočeno 2022. Premiéra 10. 1. 2022 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Bumba, Jan: Tokajev nevěří vlastním silám. Pozvání Rusů pro něj bude špatné, může být nahrazen, říká expert Baar o dění v Kazachstánu. In web ČRo Plus, 10. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Kazachstánu podle vyjádření kanceláře prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva opět zavládl klid a úřady znovu získaly kontrolu nad vládními budovami, které předtím obsadili demonstranti. Během nepokojů zemřelo 164 lidí a další tisíce byly zraněny. „Jaká je skutečná pravda, to se možná nikdy nedovíme. Nemáme informace ani o žádných disidentech, protože je to tvrdě policejní stát,“ přibližuje politický geograf Vladimír Baar.

Kazachstán už před několika lety začal ve spolupráci s Čínou budovat komplexní systém kontroly obyvatelstva. Ovšem fakt, že režim nedlouho po začátku protestů požádal o pomoc z Ruska, podle Baara nasvědčuje tomu, že si není jist podporou ze strany vlastních bezpečnostních složek.

Rusko zároveň kazašskému režimu ochotně vyhovělo, protože to potvrzuje jeho velmocenskou roli a sféru vlivu ve Střední Asii, a to i v souvislosti s blížícím se jednáním se Severoatlantickou aliancí.

Dalším faktorem je, že v Kazachstánu se významnou geopolitickou silou stává také Čína, která od 90. let velmi posílila svůj vliv v regionu a dnes je významnějším obchodním partnerem středoasijských zemí než Rusko.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)