Náš příběh – Jindřich Klinger (2022)

Připravila Michaela Klímová.

Hovoří hodinář Jindřich Klinger z Tlučné na severním Plzeňsku.

Připravila Plzeň v roce 2022. Premiéra 25. 1. 2022 (ČRo Plzeň, 5 min.).

Lit.: jik – Klímová, Michaela: Podívám se tam, kam se nikdo nedostane, říká hodinář, který má na starosti hodiny katedrály sv. Bartoloměje. In web ČRo Plzeň, 25. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Čas sleduje každý z nás, ať už jsou důvody jakékoliv. I když dnes stav hodin ukazují mobilní telefony, někteří lidé stále preferují hodiny nebo hodinky. Ty jsou také na věžích kostelů nebo na radnicích. Jejich seřízení umí jen málo profesionálů. Jedním z nich je hodinář Jindřich Klinger z Tlučné na severním Plzeňsku.

Jindřich Klinger se původně vyučili elektrikářem a tím se taky řadu let živil. Jednou se dostal do kostela v rodné vsi, kde poprvé viděl věžní hodiny. Ty ho natolik zaujaly, že se rozhodl změnit profesi. Doplnil si vzdělání, udělal si živnostenský list a ve 45 letech se začal živit jako opravář a strůjce věžních hodin. Od té doby už uběhlo více než dvacet let. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)