Host Lucie Výborné – Dana Martinková (2022)

Hostem je sociální pracovnice Dana Martinková. Když ostatní seděli na kafíčku, ona šla s kytarou za pacienty na pokoj. Dana Martinková je skoro 45 let geriatrickou sestrou a pečovatelkou. V čem spočívá dar, kterým zjevně disponuje? Jak vás pro tohle poslání vybaví rodinné zázemí v dětství? A proč se vyplatí přemýšlet o životním příběhu každého jednoho pacienta? Moderuje Lucie Výborná.

Natočeno 2022. Premiéra 27. 1. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.).

Lit.: Výborná, Lucie – tš: I lidé s demencí mají potřebu seberealizace, jde o to, jim porozumět, všímá si ošetřovatelka. In web ČRo 1 Radiožurnál, 27. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ošetřovatelka a pečovatelka Dagmar Martínková alias Dana se přes čtyřicet let stará o staré a umírající pacienty. V osmdesátých letech začala jako geriatrická sestra: „Některé kolegy moje chování rozčilovalo. Zatímco pili kafe, já vytáhla pacienty z postele a hrála s nimi na kytaru. Nevnímám jen léčbu a diagnózu, ale celého člověka a jeho životní příběh,“ vysvětluje.

Má význam komunikovat s lidmi, když vypadají, že už nevnímají?

Podprahová komunikace význam má. Odjakživa propaguji metodu, aby lidé na své nemocné příbuzné mluvili, využívali dotykové terapie, hovořili o jejich zájmech a tak.

Když můj bratr ležel pět měsíců s těžkým covidem na umělé plicní ventilaci, každý den jsem mu něco vyprávěla, pouštěli jsme mu jeho oblíbený jazz. Protože je horolezec, přinesla jsem mu kus lana s karabinou, aby měl kontakt s tím, co měl rád. Věřím, že také díky tomu se z toho dostal a už zase horolezí… (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)