Vizitka – Marka Míková (2022)

Host: Marka Míková, loutkoherečka, spisovatelka, hudebnice. Moderuje: Markéta Kaňková. Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s) kulturou.

Natočeno 2022. Premiéra 6. 4. 2022 (ČRo 3 Vltava, 10:02 h.; 59 min.).

Lit.: Slívová, Hana: Babička, co umí sjíždět zábradlí a dělat opičárny. Při psaní je mi nejlíp v prostoru dětské svobody a fantazie, říká Marka Míková. In web ČRo 3 Vltava, 6. duben 2022  (článek + nahrávka k poslechu) – Čím to, že loutka dokáže člověka během vteřiny odtáhnout od reality? Kde se vzal klobouk se závojem, se kterým pravidelně stojí za klávesami na koncertech své kapely Zuby nehty? Čím si ji získalo San Francisco? Co kromě slova „zadek“ ji spolehlivě zažene smutek? O tom všem mluvila s Hanou Slívovou ve Vizitce hudebnice, loutkoherečka, režisérka a spisovatelka Marka Míková, jejíž knížka Kabát a kabelka je nominovaná na cenu Magnesia Litera.

Co se to mihlo na balkoně v pátém patře věžáku? Mohl to být sousedův kocour, ale taky jaguár. Tedy alespoň v očích a otevřené duši režisérky, loutkoherečky, spisovatelky a hudebnice Marky Míkové, která z této představy ušila písničku pro svou kapelu Zuby nehty – a nechala si ji také pustit ve své Vizitce.

Kreativita a imaginace, zdá se, Marku Míkovou neopouští ani na moment. Od svých dvaačtyřiceti k písňovým textům a práci pro loutkové divadlo přidala i psaní knih pro děti, dodnes jich vydala skoro dvě desítky. „Když píšu knížku, je mi mnohem líp v prostoru dětské svobody a fantazie. Líbí se mi, že to může být vymyšlená věc, nemám ambice, aby zaujala dospělého,“ konstatuje. Sama už je také několikanásobnou babičkou, ostatně její kniha Babky o příbězích tří starších žen pojmenovaných Vomáčková, Kvasničková, Zelí je věnovaná společnému čtení prarodičů a vnoučat. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)