Příběhy 20. století – Václav Hanf (2022)

Před osmdesáti lety se odehrály v této zemi dramatické události. Dva parašutisté Jozef Gabčík a Josef Kubiš zabili zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nacisté se pomstili a vypálili dvě vesnice, zavraždili, popravili nebo uvěznili v koncentračních táborech tisíce lidí. Dnešní Příběhy 20. století vám představí Václava Hanfa, který žil v jednom domu na jižním okraji Lidic. Připravil Mikuláš Kroupa.

Natočeno 2022. Premiéra 15. 5. 2022 (ČRo Plus, 20:05 h.; 49 min.).

Lit.: Šmíd, Michal – Kroupa, Mikuláš – Faltýnek, Vilém:  Vaška z Lidic chtěli převychovat v německých dětských domovech. Skončil zmrzačený. In web IRozhlas, 20. 5. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Stačí jeho první věta, aby vám přejel mráz po zádech. „Narodil jsem se 5. června 1934 v Lidicích,“ začíná vyprávět svůj příběh pro Paměť národa Václav Hanf. Bylo mu osm let, když jednotky wehrmachtu 10. června 1942 ještě za tmy obklíčily vesnici. Vybavuje si strach, chaos, otázky dospělých: „Co se děje?! Proč? Kam máme jít?“

Rodiče nacistické vraždění nepřežili, starší sestry byly adoptované v různých německých rodinách. Václava umístili jako nezvladatelné dítě do německých dětských domovů, kde ho doživotně zmrzačili. (..)

Václav Hanf vyrůstal se dvěma staršími sestrami v katolické rodině Václava a Anny Hanfových v Lidicích. Tatínek pracoval jako horník a velitel lidických hasičů, maminka zůstávala v domácnosti. Vypomáhala u místních sedláků na poli, chovala na dvoře slepice a králíky.

Hanfovi bydleli v podnájmu v domku č. 70 na jižním konci obce. „Všechno bylo v rodině v pořádku. Tatínek byl přísný, maminka nás před ním chránila, ale nikdy jsem nedostal řemenem,“ vzpomíná Hanf, který prováděl kdejaké lumpárny.

Například zkoušel tloušťku ledu, i když mu to dospělí přísně zakázali. Led se pod Vaškem prolomil a chlapec se jen taktak vydrápal na břeh. Jindy zase tátovi chodil do místní hospody se džbánkem pro pivo. S kamarádem cestou upíjeli, až donesli o půl litru méně. Tatínek ho pak přehnul přes koleno a vyplatil na zadek. Každou neděli se rodina svátečně vystrojila do kostela na ranní bohoslužbu. Vašek ministroval.   (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)