Vizitka – Jiří Vyorálek (2022)

Host: Jiří Vyorálek, herec. Moderuje: Ondřej Cihlář. Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s) kulturou.

Natočeno 2022. Premiéra 9. 6. 2022 (ČRo 3 Vltava, 10:02 h.; 58 min.).

Lit.: Slívová, Hana – Cihlář, Ondřej: Miluju samotu v rozhlasovém studiu. Odhalení hercovy tváře dokáže tajemství četby zbořit, říká Jiří Vyorálek. In web ČRo 3 Vltava, 9. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: K divadlu se dostal na třebíčské základce, tehdy ho totiž fascinovaly ochotnické výkony jeho o deset let starší sestry. Paralelně s tím jej formoval film Limonádový Joe a později také Brno. Herectví tam vystudoval, žil a hrál v něm pětadvacet let. Teď už ovšem skoro deset let působí v pražském Divadle Na zábradlí. S Ondřejem Cihlářem tak ve Vizitce mluvil třeba i o inscenaci tematizující přátelství Voskovce a Wericha.

Zatímco v Divadle Na zábradlí hraje Jiří Vyorálek i v nejnovější inscenaci Discoland tematizující divoká devadesátá léta a sílu lidské paměti, sám má devadesátky spojené hlavně s rockovými kluby a žánrem grunge. Hudbě se se svou kapelou Dr. Vykape věnuje aktivně, vyhovuje mu ovšem role sidemana. Coby autor je totiž vůči sobě velmi kritický. Když kupříkladu jednu dobu neustále poslouchal Franka Zappu, vedlo to k tomu, že na dlouhou dobu odložil kytaru, neboť byl nešťastný, že tak dobrým hudebníkem se nikdy nestane. „Taky mi dlouho trvá, než něco dostanu na papír. A když už se to stane, přijde mi to tak prázdné, že než dojde ke zveřejnění, dojde k vyhození,“ říká. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)