Večer na téma – Vidím, že má bílá stránka zezelenala (2022)

Pásmo věnované nejen osobnosti a dílu Toyen, ale také historii a současnosti českého surrealismu. Připravila Nikol Patíková. Dramaturgie Eva Schulzová. Režie Radim Nejedlý.

Účinkují Michal Bumbálek, Eva Novotná, Petr Kubes, Tereza Groszmannová, Erika Kubálková.

Nastudovalo Brno v roce 2022. Premiéra 21. 9. 2022 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 101 min.). Repríza 13. 12. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.).

Lit.: Fleyberková, Klára – Patíková, Nikol: Rebelka, snílek a zásadní žena evropského surrealismu. Malířku Toyen připomínáme premiérovým Večerem na téma. In web ČRo 3 Vltava, 21. září 2022 (článek). – Cit.: Žena s neobvyklou vizáží, neobvyklým postojem k životu, a především s neobvyklým talentem. Snící rebelka Toyen se narodila 21. září přesně před sto dvaceti lety jako Marie Čermínová, aby později změnila celý výtvarný svět. Nejen jejímu životu a dílu, ale také historii, vývoji a současnosti českého surrealismu je věnován vltavský Večer na téma s názvem Vidím, že má bílá stránka zezelenala.  (…)

Ačkoli většinu života pobývala v Paříži, stala se Toyen jednou z nejvýraznějších osobností české kultury. Věnovala se nejen malbě a kresbě, ale také kolážím či „realizovaným básním“, které tvořila s básníkem Jindřichem Heislerem. Nejužší pouto ji pak pojilo s Jindřichem Štyrským, s nímž se spřátelila na chorvatském ostrově Korčula a toto přátelství přetrvalo až do Štyrského smrti v roce 1942. Společně vstoupili do Devětsilu, konzultovali spolu díla svá i ostatních umělců, popíjeli v pražských kavárnách, podepisovali manifesty… V Paříži také založili hnutí artificielismus, na které pak nepřímo navázal český surrealismus.

Ten jako umělecké hnutí i životní postoj nepatří pouze historii 30. let 20. století. Naopak, hodnoty a principy českého surrealismu oslovují i současné umělce a pražská Surrealistická skupina dodnes pokračuje ve svých hrách, anketách, dotaznících a další umělecké i společenské činnosti.

V pořadu zazní úryvky z textů Karla Teiga, Vítězslava Nezvala, Jaroslava Seiferta, Jindřicha Štyrského, Františka Dryje a z korespondence Paula Eluarda s Toyen. Dále zazní ukázky z knihy Anji Tippnerové Permanentní avantgarda? Surrealismus v Praze a také z obsáhlé monografie Snící rebelka autorek Anny Pravdové, Annie Le Brun a Annabelle Görgen-Lammers. Ta vyšla u příležitosti loňského stejnojmenného mezinárodního výstavního projektu, který připravila Národní galerie Praha ve spolupráci s Hamburger Kunsthalle a Musée d’Art Moderne de Paris.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)