On Air – Pavla Holcová (2022)

Proč fungují mezinárodní ocenění jako štít proti mafii? Jak vypadá zdravé novinářské prostředí? A jaké jsou největší výzvy mezinárodní investigativy? Rozhovor s investigativní novinářkou Pavlou Holcovou připravil Jan Jaskmanický.

Natočeno 2022. Premiéra 10. 11. 2022 (ČRo Rádio Wave, 20 min.).

Lit.: Jaskmanický, Jan: Každá cena nebo mezinárodní pozornost zvyšuje náklady na vaši vraždu, říká investigativní novinářka Pavla Holcová. In web ČRo Radio Wave, 10. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „To jediné, co novinář má, je důvěra čtenářů, že to co tvrdí má podložené, že je to pravda,“ říká zakladatelka investigace.cz Pavla Holcová. Nedávno získala Allardovu cenu, mezinárodní ocenění za prosazování lidských práv a boj proti korupci. Ceny podle ní mají několik rovin. Pro novináře, kteří jsou zaměření na organizovaný zločin, slouží jako určitá forma ochrany a zároveň dodávají kredibilitu.

„Zhruba osmdesát procent je sezení u počítače, dohledávání dokumentů, psaní žádostí o svobodném přístupu k informacím, komunikace, koordinace a zhruba dvacet procent je ta práce v terénu,“ říká Holcová o práci investigativní novinářky. Její novinářská kariéra začala v kubánském vězení, kam ji zavřeli na konci jedné z misí pro Člověka v tísni.

Holcová získala jako součást mezinárodního konsorcia investigativních novinářů, za odhalení kauzy Panama Papers Pulitzerovu cenu a je nositelkou mnoha dalších novinářských ocenění. „Je to jakýmsi způsobem ochrana. Protože když vám jako novináři někdo chce ublížit, tak si musí udělat nějaké základní výpočty a samozřejmě každá cena nebo nějaká mezinárodní pozornost, která se váže k té ceně, zvyšuje náklady na vaši vraždu jako novináře.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)