Interview Plus – Svjatlana Cichanouská (2022)

Svjatlana Cichanouská, vůdkyně běloruské exilové opozice. Běloruský prezident Alexander Lukašenko je zřejmě nejbližším spojencem Vladimira Putina v jeho tažení proti Ukrajině. Dosud ale do války nebyli přímo povoláni běloruští vojáci. Je pravděpodobné, že se tak stane? Jaký postoj k válce na Ukrajině mají Bělorusové? A kolik je v Bělorusku politických vězňů? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2022. Premiéra 21. 11. 2022 (ČRo Plus, 11:34 h.; 24 min.).

Lit.: Bumba, Jan – arych: Cichanouská: Bělorusové by proti Ukrajincům rozhodně nebojovali. In web ČRo Plus, 21. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ukrajina minulý týden oznámila, že na hranicích s Běloruskem pokračuje ve výstavbě betonové zdi. Režim Alexandra Lukašenka, který je z ekonomického pohledu zcela závislý na Moskvě, plně podporuje ruské tažení na Ukrajině. Rusko na oplátku Bělorusům nabídlo k jejich dluhu čítajícímu skoro jeden a půl miliardy dolarů výhodnou úrokovou sazbu. Zapojí se Bělorusko do války proti Ukrajině? A jak situaci vnímá běloruská opozice, která ve válce dlouhodobě stojí na straně Ukrajiny?

„Musím říct, že je to ostuda nelegitimního režimu v Bělorusku, že řada zemí, se kterými sousedí, musela vybudovat zdi na hranicích. Nejprve to bylo Polsko, pak Litva a nyní Ukrajina. Je to, jako kdyby vznikala nová železná opona. A pro nás Bělorusy, kteří jsme přesvědčeni, že naše země patří do rodiny evropských zemí, je samozřejmě nepříjemné sledovat, jak je Bělorusko obkličováno zdmi,“ říká vůdkyně běloruské exilové opozice Svjatlana Cichanouská.

Na druhou stranu je podle ní pochopitelné, proč zmíněné státy zdi na hranicích stavějí. V případě Ukrajiny jde především o snížení rizika napadení ruskou armádou pozemní cestou. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)