Interview Plus – Vladimír Balaš (2023)

Vladimír Balaš, ministr školství za hnutí Starostové a nezávislí. K jednotným přijímacím zkouškám na střední školy se letos hlásí o 13 procent žáků více než loni. Téměř dvě pětiny z nich chtějí na gymnázia. Měl by se stát snažit nastavit systém tak, aby vyhověl jejich přání? Kdo má rozhodovat o tom, kolik bude gymnazistů a kolik studentů jiných typů škol? A budou je učit spokojení, motivovaní a dobře zaplacení učitelé? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2023. Premiéra 24. 3. 2023 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Bumba, Jan: Teď řešíme nedostatek míst na školách. Situace se ale zlomí a o studenty bude velký boj, tvrdí ministr Balaš. In web ČRo Plus, 24. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: K  jednotným přijímacím zkouškám na střední školy se letos hlásí o 13 procent žáků více než loni. Téměř dvě pětiny z nich chtějí na gymnázia, řada z nich se ale na svoji vysněnou školu nedostane. Podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) je nedostatečná kapacita problémem především Prahy a Středočeského kraje: „Zanedbalo to několik posledních vedení Prahy. 15 let vidíme, jaká je demografická křivka, a tomu měla být přizpůsobena infrastruktura,“ kritizuje.

Magistrát i jednotlivé městské části prý umožnily vznik nových satelitů, a měly proto počítat s tím, že jejich obyvatelé budou potřebovat umístit své děti do škol. Kapacita je podle ministra nedostatečná i na základních školách, přičemž demografická vlna se přelévá a bude vrcholit okolo roku 2030. A poté naopak vyvstane otázka, co s volnými kapacitami. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)