5:59 – Rodiče vypráví: Boj dětí o střední školu je džungle (2023)

Přijímací zkoušky na střední školy se letos týkají početně silného ročníku dětí. Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Dominika Kubištová, Matěj Válek. Sound design a hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČT24, Facebook – Yveta Ken.

Hovoří ředitel Waldorfského lycea v Praze Ivan Smolka, David Marouš, Lenka Zlatníková a Markéta Sáblíková.

Natočeno 2023. Webová premiéra 22. 5. 2023 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 37 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: „Bojím se, že moje dítě půjde v 15 na pracák.“ O frustraci rodin deváťáků. In web Seznam Zprávy, 22. 5. 2023 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Obavy o budoucnost a mnohdy i naštvání pociťují rodiče, jejichž děti neuspěly v prvním kole přijímaček na střední školy. Letos se jich hlásil rekordní počet. Zejména deváťákům v Praze a Středočeském kraji se tak mnohdy nepodařilo dostat nejen na vysněnou, ale na žádnou školu. Hlavní město přitom tvrdí, že místa ještě jsou. Podcast 5:59 přináší příběhy tří rodin, které je stále hledají. (…)

Fronty dlouhé desítky metrů před školami, které vypsaly druhé kolo zkoušek, a v nich stovky uchazečů. Volných míst jsou přitom jen desítky. I takové situace letos provázejí přijímací řízení na střední školy.

„Je nepředstavitelné, že by moje dítě mělo v 15 letech skončit na pracovním úřadě,“ říká v podcastu 5:59 David Marouš z Prahy. A ve stresující situaci zdaleka není sám. „Někdy si říkám, že to přece musí dopadnout dobře, že se najde střední škola a syn tam půjde. A někdy si říkám, že to tak vlastně být nemusí,“ svěřuje se zase Lenka Zlatníková, která se rovněž snaží najít místo na školách v metropoli. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)