Osobnost Plus – Petra Procházková (2023)

Petra Procházková, reportérka z Deníku N. „Putin ze sebe není zklamaný, ale cítí určitý strach. Je naštvaný na spoustu lidí ze svého okolí, protože v jeho očích to je jejich vina, že se původní plán ovládnout Ukrajinu mnohem rychleji nepovedl,“ říká žena, která Rusko a postsovětský prostor poznala velmi dobře na vlastní kůži. Jaký je podle ní realistický popis stavu věcí o Rusku a v Rusku? Jak by se zachovalo Rusko, kdyby mělo ztratit Krym? Má Zelenskyj dost sil na to, aby Ukrajina získala Krym zpět? A čím si vysvětluje nedávné spekulace o zdraví či smrti Vladimira Putina? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2023. Premiéra 7. 11. 2023 (ČRo Plus, 10:34 h.; 27 min.).

Lit.: esta – Tachecí, Barbora: Putin je neuvěřitelně životaschopný. Je to taková želvuška, která přežije úplně všechno, glosuje novinářka Procházková. In web ČRo Plus, 7. listopad 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ruská agrese na Ukrajině ani po více než roce a půl nepolevuje, a to i přes to, že Západ na Rusko zavedl sankce a přerušil s ním obchodní styky. „Ukázalo se, že když zavádíme sankce, není to nic absolutního. Nejsme celý svět,“ poukazuje na omylné prognózy Západu novinářka Petra Procházková. (…)

Dalším omylem západních mocností je i špatný odhad společenské a politické orientace režimu.

„Máme pocit, že Rusko směřuje k tomu stejnému cíli jako my. Že chce vyrábět dobré výrobky, chce, aby tam lidé dobře žili a aby svoboda byla vysoká hodnota, která je společná téměř všem. A co když to tak není?“ ptá se a připomíná, že politická kultura v Rusku má jinou dynamiku než u nás.

„Putin zlikvidoval svobodná média, vyhnal všechny, kteří by proti němu mohli pozvednout hlas, do zahraničí. Kdo se nedal vyhnat, sedí, nebo je mrtvý. Naprosto zlikvidoval jakoukoliv politickou konkurenci,“ popisuje. Občané proto nemají jinou možnost než společenskému uspořádání přihlížet. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)