Osobnost Plus – Libor Kutěj (2023)

Libor Kutěj, plukovník, prorektor a ředitel Ústavu zpravodajských studií Univerzity obrany. Jeho odborné zaměření je zpravodajská problematika a politicko-vojenské a bezpečnostní souvislosti v regionech Blízkého východu a východní a jihovýchodní Asii. Je selhání izraelských tajných služeb podle něj individuální, nebo systémové? Když teď sleduje, co se vojensky děje v Gaze, dává mu to smysl, nebo tam vidí něco, co pokládá za chybu? A jak velkým problémem je v této etapě bojů absence mírového plánu? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2023. Premiéra 16. 11. 2023 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tachecí, Barbora – lup: Izraelské tajné služby udělaly neomluvitelné a nepochopitelné chyby. Bude se hledat viník, myslí si odborník na zpravodajské služby Kutěj. In web ČRo Plus, 16. listopad 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vpád Hamásu, vraždy a únosy Izraelců ze 7. října budou mít dohru, myslí si plukovník a prorektor pro vnější vztahy a internacionalizaci Univerzity obrany Libor Kutěj. „Jak se říká: ‚Po boji každý generálem‘ nebo ‚Po pitvě každý lékařem‘. Domnívám se, že jde o chybu neomluvitelnou, a to v celé řadě rovin – profesně-zpravodajské, politické i vnitropolitické. A bude to mít obrovskou dohru na vnitropolitické scéně Izraele,“ dodává s tím, že také šlo o chybu nepochopitelnou.

Podle vojenského odborníka na zpravodajské služby šlo i o systémové selhání. „Ale až vyšetřovací komise Knesetu ukáže, jak to doopravdy bylo. Možná ne beze zbytku, ale v izraelském systému se vytvořilo něco, co tam bylo už před rokem 1973. Zřejmě došlo k názoru, podle kterého jsou už neohrozitelní – ať z těch, či oněch důvodů. Protože už měli vše pod kontrolou a ,zmáknutý‘ mají i Hamás,“ vysvětluje v Osobnosti Plus. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)