Osobnost Plus – Vladimír Votápek (2024)

Vladimír Votápek, bývalý diplomat v Rusku. Zná Rusko hodně zblízka nejen proto, že tam působil několik let jako generální konzul v Petrohradě. Myslí si, že svět může oplatit Putinovi stejnou mincí, nebo je to podle něj jen utopie? Kdo nebo co je v tuto chvíli největší hrozbou pro západní civilizaci? A s jak velkými obavami sleduje hledání nové podoby vztahů ve společnosti a mezi národy? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 4. 1. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: lup – Tachecí, Barbora: Západní elity si stále neuvědomují závažnost okamžiku. Válka na Ukrajině není omezený lokální konflikt, varuje bývalý diplomat Votápek. In web ČRo Plus, 4. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ruský prezident Vladimir Putin poslal světu novoroční „poselství“ v podobě masivního dronového útoku na Ukrajinu. Svět by mu měl konečně oplatit stejnou mincí, přeje si bývalý český generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. „Novoroční přání bychom měli brát vážně, i když všichni rozumíme, že si do něj projektujeme hodně to, co bychom chtěli, a to, co se možná nestane. Ale je na čase, abychom se k Putinovi začali chovat tak, jak si zaslouží,“ říká.

V Osobnosti Plus pokračuje: „Tedy abychom mu přestali věčně ustupovat a brát na něj ohledy – vlastně ani nevím na co. Protože pokud se podíváme na holá fakta, čeho se Rusko dopustilo, čeho se ruské vedení dopouští, a to včetně válečného zločince Putina, a přitom se mu vůbec nic neděje. Tak to je pro mě dost nepochopitelné.“

Votápek přitom doufá, že stále máme čas na to, abychom se k Rusku začali chovat jinak. „Teď je to lacinější a snazší než za půl roku nebo za rok. Ale také je to teď těžší než třeba před rokem.“

Západ by pak prý rozhodně měl dělat víc. „Rusko je nezpochybnitelný agresor a my v souladu s Chartou OSN můžeme pomáhat Ukrajině mnohem víc, než pomáháme. Nechci si přihřívat polívčičku, ale je to pořád stejný příběh.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)