Host Radiožurnálu – Jiří Sláma (2024)

Test na rakovinu děložního čípku je mimořádně přesný. U negativního výsledku garantuje, že onemocnění nemůže minimálně tři až pět let vzniknout, vyzývá k preventivním prohlídkám onkogynekolog Jiří Sláma. Ptá se Patricie Strouhalová.

Natočeno 2024. Premiéra 21. 1. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál, 10:06 h.; 26 min.).

Lit.: opa – Strouhalová, Patricie: Rakovina děložního čípku by vůbec nemusela existovat. Část žen ale stále podceňuje prevenci, upozorňuje onkogynekolog. In web ČRo 1 Radiožurnál, 21. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Leden je měsíc povědomí o rakovině děložního čípku. Z gynekologických nádorů jde o onemocnění, kterému se dá nejlépe předejít. „Vůbec by nemuselo existovat. Máme očkování, dokážeme odhalit předrakovinová stadia. Po padesátce ale významně ubývá žen, které chodí na prevenci,“ říká vedoucí onkogynekologického oddělení 1. LF UK a VFN v Praze. Proč ženy prevenci zanedbávají? Jaké výhody přináší sebetestování na rakovinu děložního čípku? A proč má smysl očkovat i chlapce? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)