Autoteatro – Problémoví spolužáci (2024)

Takzvané autoteatro je určené jenom pro dva lidi, kteří si vyslechnou vyprávění spolužáků dcery Milady Horákové. Jak to vypadá?  Reportáž připravil Tomáš Kremr.

Hovoří ředitelka divadla DIP Juliána Vališková.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 17. 4. 2024 (ČRo Brno, 3 min.) v cyklu Zprávy z jižní Moravy.

Lit.: Kremr, Tomáš: Divadlo jen pro dva, kteří musí poslouchat. Z diváků se stanou herci v kavárně brněnské Paměti národa. In web ČRo Brno, 17. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Netradiční divadlo pouze pro diváky má dnes premiéru v brněnském Institutu Paměti národa. Účastníci experimentální inscenace se sami stanou tak trochu herci. Poslouchají i ztvárňují zhruba 40minutový skutečný příběh dvou pamětníků – Jany Kaněrové a Zdeňka Adamce. Jsou to spolužáci Jany Horákové, dcery Milady Horákové, oběti komunisty vykonstruovaného politického procesu. Inscenaci připravilo divadlo DIP ve spolupráci s Janáčkovou akademií múzických umění.

Studenti Divadelní fakulty JAMU usazují téměř nic netušící dvojici diváků ke stolu v kavárně – dostávají sluchátka a malý přehrávač. Z nich uslyší příběh nebo pokyny. „Ty jsou dvojího druhu: buď ‚opakujte‘, nebo ‚udělejte něco‘ – třeba otevřete některou z obálek.“ Na všechno je dost času, nemusí se nikam spěchat.

Diváci Tereza a Jan sedí naproti sobě a dívají se na předměty – plastové vojáčky, balíček čokoládových bonbonů. Každý má před sebou postavičku protagonistů vyrobených z kelímků od jogurtu. „Dál je tady stuha, svíčka, tužka, zápalky a očíslované obálky.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)