Kultúrny denník – Vyšla básnická zbierka z pozostalosti Olega Pastiera (Kulturní deník – Vyšla básnická sbírka z pozůstalosti Olega Pastiera, 2024)

Připravila redaktorka Ivica Ruttkayová.

Hovoří Dušan Dušek a Ľudmila Pastierová.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 4. 2024 (SRo Rádio Devín, 8 min.).

Lit.: anonym: Prechádzky pamäťou zabúdania Olega Pastiera. In web SRo Rádio Devín, 18. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Náš rozhlasový kolega, básnik, vydavateľ, výtvarník a človek, ktorý bol pred novembrom 1989 aktérom samizdatovej literatúry Oleg Pastier sa narodil 17. apríla 1952 a navždy nás opustil 15. marca 2018.

Bol dlhoročným vydavateľom časopisu Fragment, ktorý začal vychádzať ešte pred novembrom 1989. Rovnako bol autorom viacerých zbierok básní a pre Slovenský rozhlas vytvoril sériu dvadsiatich troch fíčrov Rodinné striebro, ktorá bola viackrát ocenená. Z ďalších ocenení spomeňme štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za literárnu a vydavateľskú činnosť, či cenu Dominika Tatarku.

Krátko po jeho neodžitých 72. narodeninách sme hovorili o novej zbierke básní, ktorá vyšla z jeho pozostalosti. Jej názov je Prechádzky pamäťou zabúdania a vydavateľkou knihy je manželka Olega Pastiera Ľudmila Pastierová. Ju a Dušana Dušeka, roky blízkeho priateľa a spisovateľa oslovila redaktorka Ivica Ruttkayová (…).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)