Mýtus Lomikar (2024)

Svobodný pán Wolf Maxmilián Lamingen z Albenreuthu byl na jedné straně schopný ekonom, průkopník průmyslové výroby v Čechách, který na svém chodském panství vybudoval skelnou huť, železárnu, několik hamrů, manufakturu pro výrobu mlynářských plátýnek a punčoch. Udržoval kontakt s knězem a historikem Bohuslavem Balbínem. Do kostela v osadě Červené dřevo – založeného jeho bratrem, kanovníkem salcburským a řezenským – věnoval zvon a uvolnil pro faru peníze na plat faráře, kostelníka, kantora, ministranty a hrobníka. Na druhé straně tvrdě potlačil chodské povstání, jehož jeden z vůdců, Jan Sladký Kozina, skončil na plzeňském popravišti. Obraz rozporuplné osobnosti připravila Tamara Salcmanová.

Natočeno 2024. Premiéra 20. 4. 2024 (ČRo 3 Vltava, 9:40 – 10:20 h.; 40 min.) v cyklu Víkendová příloha.

Lit.: Salcmanová, Tereza: Mýtus Lomikar. Schopný ekonom v době selských bouří. In web ČRo 3 Vltava, 20. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Svobodný pán Volf Maxmilián Lamingen, na Chodsku zvaný Lomikar, byl určitě schopným a pragmatickým ekonomem. Na svém panství vybudoval několik hamrů, v Nemanicích skelnou huť, v Peci pod Čerchovem železárnu, ve Kdyni manufakturu pro výrobu mlynářských plátýnek a punčoch.

Pro Klenčí získal císařským reskriptem povýšení na městečko a povolení tří výročních trhů a týdenních či dobytčích trhů po celý půst. Udržoval dobré vztahy s klatovskými jezuity, údajně i přátelský vztah s Bohuslavem Balbínem.

Na druhé straně tvrdě potlačil chodskou selskou rebelii a jeden z jejích vůdců, Jan Sladký Kozina, skončil v listopadu 1695 na plzeňském popravišti. Nechoval se však jinak než ostatní šlechta v době selských bouří.

Lomikarovským mýtem provází autorku pořadu Tamaru Salcmanovou: Jitka Janečková z Archivu města Plzně, klenečský farář a historik Ivan Pavlíček a jeden ze zakladatelů recesistického domažlického spolku Lomikarova společnost Zdeněk Novák. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)