Stoupenci 1/? (2024)

Podcastová série. Připravili Vít Kubant a Martin Štorkán.

Natočeno 2024. Webová premiéra 1. dílu 27. 5. 2024 (MujRozhlas).

Pozn.: Kutnohorská sekta – desítky lidí uvěřily v zázračnou sílu léčitele Richarda a začaly žít zcela podle jeho pokynů. Příběh společenství končí násilím a tragickou smrtí tří lidí. Mezi nimi je právě i Richard, zabitý v říjnu 2022 nejbližšími následovnicemi. Ty měly uvěřit, že tělo léčitele po smrti zmizí, „odejde na druhý břeh“.

V nové podcastové sérii Radiožurnálu uslyšíte detaily z několikaměsíčního pátrání a mapování lidí kolem vůdce Richarda a jeho vnitřního kruhu. Reportérům Vítu Kubantovi a Martinu Štorkánovi se podařilo shromáždit řadu dosud neznámých výpovědí a svědectví, která poodhalí jednak zrod, ale i fungování kutnohorské sekty. To vše až po tragické vyvrcholení, které teď řeší policie i soud.

Reportéři Českého rozhlasu znají identitu všech osob v textu. Z důvodu respektování soukromí a citlivosti celého případu však většinu z nich neuvádí.

Podcast Stoupenci – do nitra kutnohorské sekty poslouchejte v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách od 27. května. (anotace)

Lit.: Štorkán, Martin – Kubant, Vít: Mučení v kutnohorské sektě: půl roku týrání jednoho člena vyvrcholilo jeho úmrtím při lesních rituálech. In web IRozhlas, 30. 4. 2024 (článek). – Cit.: (…) Léta úspěšně podnikal. Firmu měl v jedné vesničce nedaleko Kutné Hory, kousek odtud i bydlel. Lidé, kteří ho znali, ho popisují jako šikovného řemeslníka, kterému se dařilo. Najednou ale Jiří H. všechno rozprodal a zmizel.  Propadl totiž kutnohorskému léčiteli Richardu Šifferovi, kterého v říjnu 2022 usmrtily dvě jeho stoupenkyně. „Začal se stýkat jenom s tou sektou nebo s lidmi z toho společenství. A dal ruce pryč i od rodiny,“ popsal reportérům Radiožurnálu a serveru iROZHLAS.cz člověk, který s Jiřím léta provozoval byznys.

K ezoterismu a podobným věcem podle jeho příbuzných a známých tíhnul vždycky. Nakonec se mu to stalo osudným, předloni v srpnu totiž za podivných okolností zemřel. Těsně před smrtí podstoupil lesní rituál, který mu nařídil vůdce společenstva Šiffer.

Radiožurnál a server iROZHLAS.cz na základě rozhovorů, soudních výpovědí a dokumentů přinášejí detaily životního příběhu, jehož konci předcházelo několikaměsíční psychické i fyzické mučení. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)