Na pohovce Jožky Kubáníka – Helena Třeštíková (2024)

Rozhovor Jožky Kubáníka s dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou.

Natočeno 2024. Premiéra 1. 5. 2024 (ČRo Zlín, 34 min.).

Lit.: Vorlová, Růžena – Kubáník, Jožka: Dokumentarista pracuje s reálnými lidmi, kterým nesmí ublížit, říká Helena Třeštíková. In web ČRo Zlín, 1. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pozvání do pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka přijala režisérka Helena Třeštíková, která se věnuje především časosběrným dokumentům, jejichž hrdiny jsou většinou konkrétní obyčejní lidé.

Helena Třeštíková už na základní škole zpovídala své spolužáky a jejich odpovědi si psala do sešitu, který má dodnes. Od 11 let si píše deník a ve 14 letech si do něj nalepila fotku Věry Chytilové, ke které si připsala, že by chtěla být jako ona. K tomu se smíchem dodává: „Ta možnost byla tehdy reálná asi tak, jako že s Gagarinem poletím do vesmíru.“

Ale nakonec to vyšlo – Helena Třeštíková vystudovala FAMU a celý profesní život se věnuje dokumentům. „Člověk má pocit, že dokumenty zase až tak nejsou nějakým takovým mainstreamem. Dokumentarista pracuje s živými reálnými lidmi, kterým nesmí ublížit, nesmí je to nějak poznamenat. Takže v tomto je i určitá odpovědnost. A když máte příjemnou zpětnou odezvu od lidí, tak to člověka hrozně potěší,“ říká s láskou o své práci.

Při své práci se setkala s opravdu pestrou paletou lidí a osudů. Slavné jsou její dokumenty s narkomankou Katkou, mladistvým delikventem Reném, stárnoucí prostitutkou Anny, ale i se slavnou hvězdou Lídou Baarovou. I s ní totiž bylo podle vyprávění Heleny Třeštíkové natáčení velmi nepředvídatelné a často i dramatické. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)