Host Lucie Výborné – Josef Chovanec (2024)

Hostem je Josef Chovanec, bývalý ostravský havíř. Když mu bylo 14, náboráři ho zlákali do dolů. Josef Chovanec tam navzdory prvotnímu nezájmu fáral několik desetiletí. Jaký byl ve skutečnosti život havířů, které komunistický režim tolik protežoval? V jakých podmínkách se mladík v roce 1964 ocitl? A jak to, že je jediným „doktorem hornictví“ u nás? Moderuje Lucie Výborná.

Natočeno 2024. Premiéra 7. 5. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.; 28 min.).

Lit.: jkh – Výborná, Lucie: Fáral jsem od čtrnácti, takovou dřinu svět neviděl. V dole za sebe havíři navzájem riskují život, líčí horník. In web ČRo 1 Radiožurnál, 7. květen 2024  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Sám sobě už nevěřím, že jsem tu práci dělal, když vím, co je zač. Také jsem ale potřeboval peníze, zamýšlí se horník Josef Chovanec.

Dřinu havířů podle Josefa Chovance zakrývá obraz černých očí a hospody. Ač v té se dokážou zhádat na nože, dole je pojí pevné pouto. „To byla symbióza, že když se někomu něco stalo a bylo to nebezpečné pro toho, kdo by ho šel zachránit, tak on to riskoval. Riskoval život a šel pomoci vytáhnout kamaráda, který byl přivalen. To si myslím, že ještě existuje,“ říká ostravský horník. Jak vypadala jeho směna? A co jej do hornického stavu uvrtalo? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)