Pro a proti – Trestání bílých límečků (2024)

Novela trestního zákoníku má snížit počet vězňů, odborníci se ale obávají, že zmírní tresty pro pachatele hospodářské trestné činnosti. Jde reforma správným směrem? Nebo někomu umožní se z trestu „vykoupit“? Hosty Pro a proti budou Jakub Drápal z Právnické fakulty Univerzity Karlovy a viceprezident Unie obhájců Lukáš Trojan. Moderuje Karolína Koubová.

Natočeno 2024. Premiéra 9. 5. 2024 (ČRo Plus, 9:34 h.; 24 min.).

Lit.: Koubová, Karolína – kbr: Snížit sazby u hospodářské kriminality je dobrý krok, říká advokát. Ta naše věznice neplní, snižujme tresty komplexně, oponuje akademik. In web ČRo Plus, 9. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Chystaná novela trestního zákoníku má snížit počet vězňů, odborníci se ale obávají, že zmírní i tresty pro pachatele hospodářské trestné činnosti. Jde reforma správným směrem? Nebo někomu umožní se z trestu vykoupit? „V žádném případě takové riziko nehrozí,“ říká viceprezident Unie obhájců Lukáš Trojan. „Potenciálně novela takové riziko zvyšuje,“ oponuje Jakub Drápal z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Trojan upozorňuje, že změny, které novela směrem k hospodářské trestné činnosti zavádí, nevychází z teze, že by měly být ukládány výlučně peněžité tresty.

„Přímo v předkládací a důvodové zprávě je uvedeno, že se jedná o kombinaci trestů odnětí svobody a peněžitého trestu. Problém totiž spočívá v tom, že stávající úprava, a to i Nejvyšší soud ve svých jinak kritických komentářích potvrdil, je postavená na sazbě v rozmezí pěti až deseti let za závažnou hospodářskou kriminalitu. Což je trest, který nelze podmínečně odložit nebo nahradit jiným trestem,“ vysvětluje viceprezident Unie obhájců.

Připomíná, že peněžité tresty u hospodářské kriminality je možné ukládat již nyní. A to i u trestných činů se škodou nad deset milionů korun, kde je sazba odnětí svobody od pěti do deseti let. Peněžitý trest je ale v těchto případech ukládán jako druhý či třetí trest po nepodmíněném trestu odnětí svobody. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)