Pro a proti – Mít, či nemít nového velvyslance v Moskvě? (2024)

Mít, či nemít nového velvyslance v Moskvě? Otázku teď řeší vláda a prezident. Moderuje Lukáš Matoška.

Hovoří předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer a bývalý ministr zahraničí za ČSSD, expert Ústavu mezinárodních vztahů a poradce prezidenta Tomáš Petříček.

Natočeno 2024. Premiéra 10. 5. 2024 (ČRo Plus, 9:34 h.; 24 min.).

Lit.: esta – Matoška, Lukáš: Velvyslanec v Moskvě? Ano, říká senátor Fischer. Uvedení může zneužít ruská propaganda, obává se exministr Petříček. In web  ČRo Plus,10. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je v zájmu Česka, aby teď poslalo nového velvyslance do Ruska? Diskutují senátor Pavel Fischer a poradce prezidenta Tomáš Petříček.

Vláda nedávno odvolala dosavadního velvyslance v Moskvě. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nebo ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) by Česko mělo post znovu obsadit. Jiný pohled mají poradci prezidenta, kteří nepokládají za vhodné, aby Česko posílalo do Moskvy nového šéfa ambasády uprostřed války na Ukrajině.

„Jsme uprostřed války, kterou Rusko rozpoutalo. Náš velvyslanec by musel předávat pověřovací listiny do rukou zástupců režimu, který často označujeme za teroristický,“ vysvětluje své stanovisko Tomáš Petříček, poradce prezidenta a bývalý ministr zahraničních věcí za ČSSD (dnes SOCDEM).

Podle něj by uvedení nového diplomata mohlo zpochybnit český postoj vůči Rusku. „Tento krok by mohla zneužít ruská propaganda. Ale i z pohledu české strany myslím, že bychom si měli položit několik otázek. V prvé řadě, s kým by měl budoucí český velvyslanec v Moskvě jednat a o čem,“ doplňuje.

Naopak podle senátora a bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera je vzhledem k nepředvídatelnosti vývoje války na Ukrajině vhodné mít své zastoupení i v Rusku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)