Příběhy 20. století – Kauza Snášel: Případ tří architektů a jednoho komunisty (2024)

Zřejmě nejdelší soudní spor o interpretaci komunistického režimu je tématem dnešní epizody cyklu Příběhy 20. století. Studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně začátkem roku 1990 odhlasovali vyjádření nedůvěry několika pedagogům „kvůli zneužívání jejich politického postavení a jejich demagogickému a kariéristickému vystupování“. Byl mezi nimi i Jan Snášel, který představitele stávkového výboru Zdeňka Hirnšala, Jiřího Slezáka a Martina Laštovičku zažaloval pro urážku na cti. Příběh vypráví Adam Drda.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 6. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 50 min.).

Lit.: Drda, Adam: Případ tří architektů a jednoho komunisty. Vzpomínky Martina Laštovičky a Zdeňka Hirnšala na jeden z nejdelších soudních sporů v České republice. In web ČRo Plus, 23. červen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Příběhy 20. století jsou tentokrát věnovány především dvěma architektům: Martinu Laštovičkovi a Zdeňku Hirnšalovi. Jsou přátelé, spolužáci z brněnské vysoké školy, oba byli studentskými účastníky listopadového převratu v roce 1989 (tedy pádu komunistického režimu, od něhož letos uplyne těžko uvěřitelných 35 let).

My se jim však věnujeme proto, že jsou také – spolu s dalším někdejším spolužákem Jiřím Slezákem – aktéry jednoho z nejdelších českých soudních sporů, který začal chvíli po „sametu“ a skončil až v roce 2015.

Případem, v němž nakonec nešlo o nic menšího než o justiční interpretaci komunistického režimu a výklad jeho fungování, jsme se už v Příbězích kdysi zabývali. Vracíme se k němu především proto, že je pro porevoluční českou historii velmi důležitý: přinejmenším ukazuje, jak obtížně se česká společnost a její instituce vyrovnávaly s minulostí. A je také užitečný pro ty, kdo dnes sdílejí představu, že veřejný život v polistopadových letech „ovládal dominantní antikomunismus“. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)