Interview Plus – Štěpán Macháček (2024)

Připravila Šárka Fenyková. Hostem je Štěpán Macháček, blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 6. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Fenyková, Šárka: Humanitární pomoc v Gaze rozkrádají gangy. I bez bombardování se lidé bojí vyjít, popisuje zpravodaj. In web ČRo Plus, 26. červen 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Izraelský nejvyšší soud rozhodl o tom, že armáda musí začít povolávat i ultraortodoxní židy. Výjimka platila od roku 1948, kdy takzvaní charedim tvořili jen asi pět procent populace, teď je to ale 2,5krát víc. „Ta dříve malá část izraelské populace dnes už tak malá není. A během války se tato otázka stává velmi citlivou pro jiné Izraelce, jejichž děti a příbuzní v armádě slouží a přicházejí o život,“ přibližuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štepán Macháček.

Izraelská justice přitom výjimku pro ultraortodoxní židy považuje za nezákonnou už od roku 2017, dosavadní vlády ovšem udržovaly status quo.

Nejvyšší soud teď rozhodl, že tento stav už nemůže dál pokračovat, sám je ale v hledáčku kabinetu Benjamina Netanjahua, který chce osekat jeho pravomoci.

„Netanjahu se opírá o ultraortodoxní strany. Bez nich by vládu nesestavil, a pokud by se mu nepodařilo rozhodnutí zvrátit, reálně mu hrozí rozpad koalice, protože obě už několikrát pohrozily tím, že pokud vláda toto privilegium neudrží, nebudou v ní sedět,“ dodává Macháček.

Britský deník The Guardian přišel s informací, že ministr financí Becal’el Smotrič připravuje plán, podle kterého by vojenskou správu Západního břehu Jordánu převzala civilní administrativa, což by byl krok k jeho faktické anexi. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)