Portréty – Agnessa Mironovová (2024)

Život jak na horské dráze prožila Agnessa Mironovová, manželka ambiciózního příslušníka sovětské tajné policie, která se díky rychlé a úspěšné kariéře svého muže dostala na samý vrchol stalinské společenské smetánky – a po jeho popravě prošla vězením a gulagem. Pořad připravili Alena Machoninová a David Hertl.

Natočeno 2024. Premiéra 4. 7. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 25 min.).

Lit.: Hertl, David: Příběh Agnessy Mironovové, manželky stalinského kata – nebo oběti? In web ČRo Plus, 4. červenec 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Život jak na horské dráze prožila Agnessa Mironovová, manželka ambiciózního příslušníka sovětské tajné policie, která se díky rychlé a úspěšné kariéře svého muže dostala na samý vrchol stalinské společenské smetánky – a po manželově popravě prošla vězením a gulagem. O tom všem bude řeč v Portrétech, které připravili Alena Machoninová a David Hertl.

Ústní vzpomínky Agnessy Mironovové (1903–1982) zaznamenala historička Mira Jakovenková a poprvé vyšly v Rusku tiskem v roce 2008. Jde o zvláštní pohled na ruské dějiny 20. století: jejich aktérka dospívala v době ruské občanské války.

„Od útlého dětství kolem sebe viděla krajní násilí, boj o moc; perverzní řád nekonečného krvavého karnevalu. Extremita pro ni byla každodenností. I muži, se kterými měla v životě co do činění, byli součástí takového dění,“ říká překladatelka knihy Alena Machoninová.

Druhým manželem Agnessy Mironovové se stal Sergej Naumovič Mironov, vlastním jménem Miron Josifovič Korol, čekista, chudý Žid z Kyjeva, který se přihlásil do Rudé armády, během občanské války se dostal na vysoký post v NKVD a nakonec do vrcholné sovětské diplomacie. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)