Interview Plus – Jana Michailidu (2024)

Moderuje Jan Bumba.

Hovoří Jana Michailidu, expertka Pirátů na problematiku závislostí, členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 7. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Bumba, Jan: Za konopí bývá vězení, proti alkoholu je neškodné. Pivo ať stojí v Praze 80 korun, říká Michailidu. In web ČRo Plus, 23. červenec 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česká pirátská strana chce více regulovat alkohol a snížit jeho spotřebu. Na etiketách alkoholických nápojů by se třeba měly objevit varovné obrázky podobné těm, jaké známe z krabiček cigaret. „Zároveň si myslíme, že je potřeba regulovat i přímo prodej alkoholu. Například pouze se speciální licencí a ne úplně všude,“ uvádí expertka Pirátů na problematiku závislostí Jana Michailidu.

Jedním z nástrojů je podle Michailidu zvýšení daňového zatížení alkoholu. Ovšem s ohledem na to, aby se zároveň nerozvinul černý trh, případně aby si lidé nezačali pro alkoholické nápoje jezdit do zahraničí. (…)

„Myslím, že třeba pro Prahu by byla relevantní cena mezi 70 až 80 korunami za půllitr piva. Ale je třeba brát v úvahu celorepublikový kontext. Pro začátek je třeba se soustředit na zdanění tichého vína,“ zdůrazňuje členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí.

Další prostor pro regulaci vidí Michailidu i v reklamě. Tam podle ní dochází k porušování platné legislativy, která stanovuje, že alkohol nesmí být spojován s úspěšným životním stylem a reklama nesmí cílit na osoby mladší 18 let.

„To, že omezíme reklamu na alkohol v televizním a rozhlasovém vysílání mezi 6. a 20. hodinou, je to úplné minimum, které můžeme udělat,“ navrhuje s tím, že postupnými kroky je třeba začít řešit také reklamu na internetu nebo sponzorování sportu ze strany výrobců alkoholu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)