Bruselské chlebíčky – Silná pozice Ursuly von der Leyenové? (2024)

Připravila Zdenka Trachtová.

Hovoří .

Natočeno 2024. Premiéra 9. 9. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál, 30 min.).

Lit.: and – Trachtová, Zdenka: Faktor: Europarlament před grilováním komisařů hledá nejslabší kořist. Von der Leyenová zůstává silná. In web ČRo 1 Radiožurnál, 9. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Postavení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové zůstává podle šéfa bruselské sekce institutu Europeum Žigy Faktora silné. Nic na tom nemění ani fakt, že členské státy ignorovaly její žádost, aby na posty nových eurokomisařů navrhly dva kandidáty: muže a ženu. „Jakékoli posilování Evropské komise mimo vymezení, které jí dovolují zakládající smlouvy, je něco, na co musí členské země reagovat. Ale nejsou to naschvály vůči von der Leyenové,“ říká Žiga Faktor.

Návrh svého nového týmu eurokomisařů by měla von der Leyenová představit každým dnem – ve středu o něm bude jednat s vedením politických frakcí v Evropském parlamentu. Právě europoslanci budou nyní na tahu, a to při veřejných slyšeních – takzvaných grilováních – všech kandidátů do nové Evropské komise.

Při grilování obvykle několik eurokomisařů pohoří a členské státy poté musí hledat náhradníky. „Je nepsaným pravidlem, že Evropský parlament si vyhlídne tu nejslabší kořist a na tu se vrhne,“ komentuje Žiga Faktor.

Mezi slabšími kandidáty je podle něho nominant Malty, bývalý poradce premiéra Glenn Micallef. Dobrou pozici neměl ani Slovinec Tomaž Vesel, který ovšem v pátek svoji kandidaturu stáhnul a Slovinsko proto aktuálně jedná o náhradníkovi či náhradnici. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)