Portréty – Rudolf Battěk (2013)

Sociolog, politolog a politik Rudolf Battěk patřil k prvním signatářům Charty 77 a klíčovým představitelům Občanského fóra. Host: Pavel Hlavatý. Připravil Jan Sedmidubský.

Natočeno 2013. Premiéra 5. 9. 2013 (ČRo Plus, 49 min.). Repríza 21. 10. 2024 (ČRo Plus, 21:10 h.) v cyklu Dokument Plus k 100 výročí narození R. Battěka.

Lit.: Sedmidubský, Jan – Hlavatý, Pavel: Příběh Rudolfa Battěka. In web ČRo Plus, 5. září 2013 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když zemřel Rudolf Battěk (2. listopadu 1924 Bratislava – 17. března 2013), bývalý místopředseda československého parlamentu, všichni se shodovali na jednom: Byl to velmi laskavý člověk. Ale plést si laskavost s poddajností by ani v jeho případě byla hrubá chyba.

Abychom to vysvětlili, musíme se vrátit na počátek, kdy mladý sociální demokrat vylezl s kamarády na sochu Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze, a to v den smrti Jana Masaryka.

Mistru Janovi převázal ústa červeným šátkem, a to jako symbol příštích časů. Mělo to v sobě Battěkovu rozpustilost a prostořekost vůči mocným, které se nezbavil ani do pozdního věku.

Vyučený zámečník se po 2. světové válce velmi zajímal o politiku, jako bytostný sociální demokrat – srdcem, nikoli disciplínou –, se ovšem těžko mohl smířit se spolknutím sociální demokracie komunistickou stranou po únoru 1948.

Battěkovi se přesto podařilo vystudovat, absolvoval v roce 1951 Vysokou školu politickou a sociální – pozor, neplést s pozdější stranickou vysokou školou, tzv. „Vokovickou Sorbonnou…“.

Pracoval jako podnikový ekonom a počátkem 60. let musel odejít do manuální profese údržbáře. I to se mu ale hodilo, protože v podnikové sféře začal zkoumat cosi jako sociologii pracovního prostředí, což bylo v té době u nás výjimečné. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)