Seriál Radiožurnálu – Projekt České klima 1/7 (2024)

Připravili Lucie Pávová (1), Michal Šafařík (2), Jan Kaliba (3) a další.

Hovoří Valerie Bromová (1), Martin Deneš (2), Petr Rejchrt (3)  a další.

Natočeno 2024. Premiéra 21. – 27. 10. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:50 h.).

Obsah: 1. díl: Skupina Vlažní. „Pracující chudina na udržitelnost nemá a podpora míří zajištěným domácnostem,“ míní Valerie (2. díl: Skupina Sympatizující. „Green Deal řeší opravdové problémy, jako jsou emise letecké a lodní dopravy, emise z průmyslu. Byl bych rád, kdyby se o tomto mluvilo víc,“ vysvětluje Martin (Odmítající – 4. Angažovaní i pro Green Deal – 5. Popírající – 6. Angažovaní bez Green Dealu – 7. Nejistí.

Lit.: agn: Projekt České klima. Jak se liší Češi v přístupu k otázkám ochrany přírody? In web ČRo 1 Radiožurnál, 21. 10. 2024 (anotace + nahrávky k poslechu) – Cit.: Seriál o klimatické změně, extrémních projevech počasí a odlišnosti Čechů v přístupu k otázkám ochrany přírody. Ve spolupráci s Institutem 2050 Radiožurnál zmapoval postoje lidí a rozdělil je do sedmi základních skupin. Jednotlivé zástupce představíme denně v reportáži. Do jaké skupiny patříte vy? A proč na ochraně klimatu záleží? Poslouchejte celý týden v čase 8:50. (…)

Lit.: jkh – Pávová, Lucie: Skupina Vlažní. „Pracující chudina na udržitelnost nemá a podpora míří zajištěným domácnostem,“ míní Valerie. In web ČRo 1 Radiožurnál, 21. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: (…) Sedm různých lidí, sedm různých názorů. Výzkumníci z organizace Institut 2050 mají nová sociologická data o postojích Čechů k ochraně klimatu nebo k Zelené dohodě, podle čehož rozřadili českou populaci do sedmi skupin. Nejpočetnější skupinu výzkumníci nazvali Vlažní: změnu klimatu pociťují na vlastní kůži a chtěli by s ní něco dělat, s Green Dealem ale z různých důvodů nesouhlasí. Například Valerie Bromová se bojí, že opatření zhorší životní úroveň chudších lidí.

„Většina podpor jde do domácností, které už mají nějaké zajištění. To znamená, že mají třeba vlastní byt, mají vlastní dům, můžou si tam nainstalovat soláry, můžou udělat opatření, nové kotle atd. Pro nás žádná taková podpora není. My budeme jenom platit – což už teď děláme, jenom platíme, platíme. My jsme opravdu ta pracující chudina,“ říká paní Valerie Bromová. (…)

Lit.: mak – Šafařík, Michal: Skupina Sympatizující. „Green Deal řeší opravdové problémy,“ vysvětluje Martin. Má ale výhrady. In web ČRo 1 Radiožurnál, 22. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: (…) V druhém dílu nového seriálu nazvaného České klima 2024 představíme skupinu tzv. Sympatizujících. Ti podle údajů výzkumu Institutu 2050 s 2300 účastníky považují změnu klimatu za závažné riziko – i proto většinou podporují unijní Zelenou dohodu, i když mají výhrady. Mezi Čechy je jich podle výzkumu 22 procent. Jedním takovým Sympatizujícím je i Martin Deneš.

Rád jezdí do práce na kole a kochá se u toho moravskou krajinou. „Celá cesta, pokud jedu do práce na kole, je podél řeky. Můžu si užívat krásu přírody,“ vysvětluje Martin Deneš. Jsme u splavu na řece Dřevnice v Otrokovicích nedaleko Zlína a padesátiletý správce IT Martin Deneš sem přijel na kole. I kvůli ekologii. „Je to jeden z důvodů, proč jezdím na kole. Ale cesta mi trvá dvě hodiny na kole, autem je to rychlejší. Za čtyřicet minut jsem v práci, a proto to nejde tak často, jak bych si přál.“

Na cestě do práce si nejvíc užívá okolní přírodu. „Tato krajina se mi líbí. Zeleň, tráva, stromy, lesy. Byl jsem na dovolené v Řecku, tam je sucho a skály. Je to jiná krajina a já tu naši miluji víc,“ říká. Martin Deneš si nasazuje helmu, cyklistické rukavice, nasedá na kolo, a protože je věřící, vydává se do kostela. „Tady je jednou za 14 dní ‚chlapské spolčo.‘ To je parta chlapů, která se pravidelně setkává. Setkáváme se v kostele, dole v klubovně.“ (..)

Lit.: jkh – Kaliba, Jan: Skupina Odmítající. „Ze strachu ze smrti pácháme sebevraždu,“ odmítá Petr „ideologie“ snižování emisí. In web ČRo 1 Radiožurnál, 23. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Petr Rejchrt z Jáchymova je typickým představitelem Čechů odmítajících ochranu klimatu. Do této skupiny spadá 18 % populace, jak ukázal velký výzkum Institutu 2050, ze kterého vychází seriál České klima 2024. Tato skupina na rozdíl od vědců není přesvědčena, že příčinou změn klimatu jsou lidé. Její dopady nepovažují za závažné ani urgentní a neobávají se jich. Bývají také spíše z nadprůměrně zajištěných domácností. Konkrétně Rejchrtovi po většinu roku žijí v Karibiku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)