Historie Plus – Politické vraždy: Usáma bin Ládin – smrt islámského teroristy v domě bez telefonů a internetu (2024)

Dokument vypráví příběh strůjce mnoha teroristických činů, který nakonec zemřel ve svém domě při akci amerického komanda. Usáma bin Ládin, zakladatel teroristické sítě Al-Káida. Připomene ho Pavel Hlavatý.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 10. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.). Repríza 27. 10. 2024 (ČRo Plus, 9:33 h.; 26 min.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Usámu bin Ládina hledali Američané deset let. Strůjce útoků z 11. září našli potají v Pákistánu. In web ČRo Plus, 26. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Usáma bin Ládin dokázal unikat téměř deset let po teroristických útocích z 11. září 2001. Nakonec byl zlikvidován americkým komandem 2. května 2011 v pákistánském městě Abottábád.

Usáma bin Ládin se narodil v Saudské Arábii, jeho otec pocházel z Jemenu, matka byla Syřanka. Když ale byl z této země za protivládní činnost vyhoštěn, její státní příslušnost ztratil.

V roce 1988 se v Afghánistánu podílel na založení teroristické organizace al-Káida, jejíž činnost se postupně rozšiřovala do řady dalších zemí. Bin Ládin byl až do své smrti jejím vůdcem.

Ještě před rokem 2001 podnikla al-Káida řadu teroristických útoků v různých zemích, mimo jiné v Keni, Tanzanii, Spojených státech amerických nebo v Jemenu.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)