Vítězslav Nezval. Něco bylo krásné, něčeho bylo dost (2013)

Připravil David Hertl. Portrét nejednoznačně vykládaného českého básníka – avantgardisty i režimního veršotepce.

Natočeno 2013. Premiéra 3. 4. 2013 (ČRo Plus, 16:10 h.; 50 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Hertl, David: Vítězslav Nezval. Něco bylo krásné, něčeho bylo dost. In web ČRo Plus, duben 2013 (článek + nahrávka k poslech). – Cit.: Hovoří-li se o rozhlasovém archivu, nejčastěji padají slova, že v něm lze v řadě případů najít opravdové skvosty. Nepochybně ano. Za skvosty lze s nadsázkou označit i archivní nahrávky z padesátých let dvacátého století. Tu příchuť „skvostného“ mají ale asi jen pro toho, kdo tehdy nemusel žít.

„Inspirovat se Stalinem není pro básníka nic těžkého. Je štěstím tvořit v této době,“ řekl rozhlasovému redaktorovi v květnu 1950 básník Vítězslav Nezval. Celý rozhovor je pět minut dlouhý a Nezval v něm nezůstal nic dlužný pověsti oficiálního básníka režimu. Přiznám po pravdě, že mne Nezvalovo poválečné období nikdy moc nezajímalo. A tak když jsem se rozhodl připravit pořad k jubileu tohoto básníka (zemřel před pětapadesáti lety, 6. duba 1958), šel jsem na to přes antikvariát. Za stokorunu jsem si opatřil vázané vydání Nezvalovy lyricko-epické básně Stalin. Vycvičený léty v knihovnách, pročítám knížky spíše odzadu, od tiráže. Knížka je na vytištěna na ručním papíře, autorem grafické úpravy je Karel Svolinský. Listuji pomalu dopředu a pročítám verše, kterými doslova Nezval hýřil: „Co myslel si pan Chamberlain, když odhodlal se k ultimatu / a potom nechal padnout v plen fašismu deset spojeneckých států! / Co táhlo hlavu Churchilla a pravých vládců Ameriky / podporujících Caudilla a Hitlerovy SS šiky. / Co táhlo myslí papeže nad kyticemi vatikánských fresek / zplesnivělých jak alpské protěže, a nad kameny Mojžíšových desek!“

Vybavuji si lounského knihovníka Iva Markvarta, který řadu let sbíral svědectví o životě Konstantina Biebla. Jeden z pamětníků mu vyprávěl, jak Biebl několik měsíců před smrtí hledal záchranu u přátel, mimo jiné i u Nezvala. Přecitlivělý Biebl sice dokázal vyplodit zoufalosti typu Lenin v knihovně nebo Fučík ve vězení, ale nešlo mu to snadno. „Neboj,“ řekl mu prý tehdy Nezval, „já jim zase vyseru nějakou sbírku a bude chvíli klid.“ Odpusťte to silné slovo… Ale: bylo tomu opravdu tak? Byl si Nezval vnitřně vědom, že píše bláboly – a psal je prostě proto, aby se zachránil? „Nezval zůstal oficiálním básníkem režimu a systému, při každé příležitosti a nad každým význačným nebožtíkem se dovedl za studena rozohnit do nejvyšších obrátek banálního a tlachavého nadšení. Narodil se jako sensuál a poživač a do konce života zůstal nedosytitelným polykačem darů, výhod a odměn. A přece, tvrdím, tento hýřil a požitkář, tento obžera pozemských rozkoší, byl zároveň člověk bytostně neschopný úkladu a podrazu, ta spravedlnost mu budiž vzdána,“ napsal po letech literární kritik Václav Černý. Básník a překladatel Jan Zábrana to vyjádřil ve zkratce – Nezval byl podle něj „nehloupý kalkulant s realitou“.

Listuji dál Nezvalovým Stalinem. Když už jsem skoro na začátku, s údivem zjišťuji, že knížka je podepsána samotným Nezvalem. Nemohu uvěřit… Podpis je navíc zelený … vybavuji si, že Adolf Hoffmeister kdesi napsal, že Nezval si zakládal na svých oblecích, ale také že rád psal na různě barevné papíry a nejraději zeleným inkoustem. (Taky napsal, že Nezval měl v kapse vždy horoskop a na ruce prsten s jedem.)

Není třeba dělat z Nezvala otloukacího panáka. Kohout, Taufer, Biebl, Pujmannová a mnozí další psali podobné verše. A někteří i podstatně horší. Toho dobrého, co Nezval napsal, je rozhodně víc, než věcí, ze kterých běhá mráz po zádech. Ale ani na ty poválečné hrůzy bychom zapomínat neměli.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)