Dlouhá cesta (2013)

Pro některé čas plný překvapení a dobrodružství, pro jiné hledání smyslu života. Občanské sdružení Dlouhá cesta vzniklo z iniciativy maminek, kterým zemřelo dítě v jakémkoliv věku. Cílem sdružení je pomoc nejen matkám, ale i všem členům rodiny. Připravila Magdalena Šorelová.

Natočeno 2013. Premiéra 24. 11. 2013 (ČRo 2 Praha, 22:04 h.; 42 min). Repríza 21. 11. 2015 (ČRo 3 Vltava, 10:10 h) v rámci cyklu Víkendová příloha stanice Vltava. Repríza 6. 12. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h).

Po dokumentu následovala beseda na téma Občanské sdružení Dlouhá cesta. Moderuje Dan Moravec. Hosty zakladatelka sdružení Martina Hráská a pořadatelka vzpomínkových Indrových pochodů Líba Fárová. (77 min)

Lit.: Šorelová, Magdaléna: Dlouhá cesta. In web ČRo 2 Praha, listopad 2013 (článek). – Cit.: Jedno slunečné srpnové ráno mi zazvonil telefon a na displeji se ukázalo jméno mé dobré kamarádky. Zaradovala jsem se, že si zase jednou po čase hezky popovídáme. Ale už při pozdravu jsem vycítila, že se stalo něco vážného. „Neznáš někoho, kdo pracuje s rodiči, kteří přišli o svoje dítě?“

Neznala jsem, ale ta myšlenka mi nešla z hlavy. Začala jsem brouzdat po internetu a našla sdružení Dlouhá cesta, kde mě upoutalo úvodní slovo: Jsou nás desítky, stovky, tisíce. Maminky a tatínkové, kterým odešlo dítě z tohoto světa dříve, než stačilo dospět a zestárnout. Někdy nečekaně a rychle, jako rána z čistého nebe, někdy pomalu a pozvolna, po zoufalém boji s těžkou nemocí. Vždy však s nesmírnou bolestí a smutkem těch nejbližších.  

Občanské sdružení Dlouhá cesta vzniklo v roce 2005 z iniciativy maminek, které chvíle spojené s odchodem dítěte prožívaly společně. Naším posláním je pomáhat rodičům, kterým zemřelo dítě v jakémkoliv věku a z jakékoliv příčiny. Naše pomoc je přístupná i všem ostatním členům rodiny.

Okamžitě jsem se sdružením nadchla, vždyť i já po smrti muže hledala pro sebe i svého syna cestu, a začala pátrat po jejím zakladateli. A tak jsem se seznámila s éterickou bytostí Martinou Hráskou, která mi nad šálkem mátového čaje převyprávěla nejen svůj příběh, ale i úplné začátky fungování Dlouhé cesty. V současné době se na stránkách www.dlouhacesta.cz mohou rodiče i jiní příbuzní seznámit se vším, co sdružení nabízí – např. laické poradenství, odborné poradenství, různé vzpomínkové akce, podobně.

Potěšilo mě, že Martina přijala můj nápad natočit o všech těchto úžasných, citlivých a láskyplných lidech dokument. První vzpomínková akce, kterou jsem navštívila, byla v roce 2012 na podzim. V městské knihovně v Mladé Boleslavi se konala výstava obrázků, fotografií a různých rukodělných výtvorů dětí, které odešly z našeho pozemského světa.

Potom následovala akce „Zapalme svíčku“ – vždy druhou neděli v prosinci společně s ostatními rodiči na celém světě uctíváme památku našich dětí. Symbolem je zapálení svíček v 19,00 hod. místních časů. Jejich světlo tak tvoří světelnou vlnu po celé zeměkouli v průběhu celého dne. Letos v březnu jsem se vydala Posázavských Pacifikem na „Ondrův pochod“, který stejně jako mě, i vás bude provázet celým dokumentem.

Děkuji osudu, že jsem na své životní cestě mohla potkat lidi z Dlouhé cesty.

Lit.: Šorelová, Magdalena: Dlouhá cesta: „Neznáš někoho, kdo pracuje s rodiči, kteří přišli o svoje dítě?“ In web ČRo 2 Praha, prosinec 2015 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Jsou nás desítky, stovky, tisíce. Maminky a tatínkové, kterým odešlo dítě z tohoto světa dříve, než stačilo dospět a zestárnout. Někdy nečekaně a rychle, jako rána z čistého nebe. Někdy pomalu a pozvolna, po zoufalém boji s těžkou nemocí. Vždy však s nesmírnou bolestí a smutkem těch nejbližších,“ píše se na stránkách sdružení Dlouhá cesta.

Na počátku tohoto rozhlasového dokumentu stála otázka autorčiny kamarádky: „Neznáš někoho, kdo pracuje s rodiči, kteří přišli o svoje dítě?“ Autorka pátráním na internetu objevila Dlouhou cestu.  

Setkání s maminkami

Občanské sdružení Dlouhá cesta vzniklo v roce 2005 z iniciativy maminek, které chvíle spojené s odchodem dítěte prožívaly společně. Jejich posláním je pomáhat rodičům, kterým zemřelo dítě v jakémkoliv věku a z jakékoliv příčiny. Jejich pomoc je přístupná i všem ostatním členům rodiny.  

„Okamžitě jsem se sdružením nadchla, vždyť i já po smrti muže hledala pro sebe i svého syna cestu, a začala pátrat po jejím zakladateli,“ říká autorka Magdalena Šorelová. Seznámila se s Martinou Hráskou, která jí nad šálkem mátového čaje převyprávěla nejen svůj příběh, ale i úplné začátky fungování Dlouhé cesty. Dokument začal.

Vzpomínkové akce

První vzpomínková akce, kterou autorka navštívila, byla v roce 2012 na podzim. V městské knihovně v Mladé Boleslavi se konala výstava obrázků, fotografií a různých rukodělných výtvorů dětí, které odešly z našeho pozemského světa.

Potom následovala akce „Zapalme svíčku“. Vždy druhou neděli v prosinci se na celém světě uctívá památka dětí. Symbolem je zapálení svíček v 19:00 místních časů. Jejich světlo tak tvoří světelnou vlnu po celé zeměkouli v průběhu celého dne.

Ondrův pochod

„V březnu 2013 jsem se vydala Posázavských Pacifikem na Ondrův pochod, který stejně jako mě i vás bude provázet celým dokumentem. Děkuji osudu, že jsem na své životní cestě mohla potkat lidi z Dlouhé cesty,“ dodává autorka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)