Na západnom fronte pokoj (Na západní frontě klid, 1988)

Remarque Erich Maria. Překlad Milan Žuffa. Dramatizace Peter Gregor. Dramaturgie Emília Drugová. Scénická hudba Juraj Beneš. Hudební dramaturgie Miroslav Nemec. Zvuková a technická realizace Peter Janík a Ernest Ernest Walzel. Režie Viktor Lukáč.

Účinkují Dušan Jamrich, Miroslav Noga, Ľubomír Paulovič, Maroš Kramár, Vladimír Obšil, Milan Kňažko, Dušan Tarageľ, Eduard Bindas a Viera Topinková.

Připravil Československý rozhlas v roce 1988 (55 min.). Repríza 7. 4. 2019 (SRo Rádio Litera, 16:30 h).

Pozn.: Rozhlasová adaptácia románu z roku 1929, nemeckého spisovateľa. Hlavným hrdinom je mladý Paul Bräumer, študent gymnázia, ktorý je spolu so svojimi spolužiakmi a kamarátmi prinútený narukovať, a to nielen učiteľmi, ale aj rodičmi. Napriek tomu však väčšina týchto mladých ľudí verí, že idú bojovať pre dobro krajiny, a sú plní falošných ideálov o vojne. . Autor Erich Maria Remarque zobrazuje mladíka plného životnej sily, ktorý je vrhnutý do mašinérie vojny. Jeho citlivosť a pokoj sú rozdrvené drsnosťou prostredia, nezmyselnosťou krutých činov a vlastným pudom sebazáchovy.

Lit.: Gažíková, Katarína – Šenc, Martin: Po stopách stratenej generácie – 2. časť. Téma týždňa. In web Rádio Devín, 31. 7. 2017 (článek). – Cit.:  Milí poslucháči, aj tento týždeň nasledujeme stopy americkej Stratenej generácie a presunieme sa aj na európsku stranu. Spolu s nami môžete počúvať výborné Príbehy džezového veku F. Scotta Fitzgeralda ako Čítanie na pokračovanie a tešiť sa môžete aj na rozhlasové spracovanie svetoznámeho románu z obdobia 1. svetovej vojny Na západnom fronte pokoj nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarqua. O Remarquovi sa viac dozviete v životopisnom dramatickom pásme z cyklu Podobizne, ktoré autorsky pripravil Jozef Repko a budeme si čítať aj Remarquovu poviedku Jozefova žena. Medzi vrcholné výbery týždňa patrí dramatizácia románu Peter a Lucia Romaina Rollanda a rozhlasová hra podľa románu Ernesta Hemingwaya Komu zvonia do hrobu. Hemingwaya vám predstavíme aj ako poeta a koncom týždňa strávime pár chvíľ aj s Williamom Faulknerom. (…)

Erich Maria Remarque patril ku generácii, ktorá hneď po ukončení školy zažila na vlastnej koži 1. svetovú vojnu. Svetový úspech získal hneď so svojím prvým románom Na západe nič nového a odvtedy sa stal jedným z najčítanejších autorov 20. storočia. My pre vás od pondelka vysielame rozhlasovú hru podľa románu Na západnom fronte pokoj, ktorého hlavnou myšlienkou je zbytočnosť a nezmyselnosť vojny. Účinkujú: Dušan Jamrich, Miroslav Noga, Ľubomír Paulovič, Maroš Kramár, Vladimír Obšil, Milan Kňažko, Dušan Tarageľ, Eduard Bindas a Viera Topinková. Réžia: Viktor Lukáč. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)