Ach, ta genetika! (2015)

Jiří Hanuš. Minutová hra od posluchače. Zvukový mistr Dominik Budil. Zvuková spolupráce Petr Šplíchal. Produkce Radka Tučková. Dramaturgie Kateřina Rathouská. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení:  kuchař (Zdeněk Maryška), 1. mnich (Ivan Řezáč), 2. mnich (Jakub Žáček).

Natočeno 2015. Premiéra 12. 5. 2015. Repríza 9. 9. 2015; 20. 1. 2017. K poslechu zde.

Text hry:

Místo: Staré Brno, klášter řádu augustiniánů. Doznívají polední zvony.

Kuchař: Ke stolu, bratři, ke stolu, ať mohu nalévat polévku!

1. mnich: Pane, požehnej nám tento pokrm … Ach ne, zase hrachová! A po ní opět hrách a kroupy… Stejně jako včera, předevčírem a nejspíš taky zítra a pozítří. Poslyš, bratře kuchaři, copak tenhle půst nikdy neskončí? Chceš nás tou hrachovou dietou umořit?

Kuchař: Kdepak, milí bratři, Bůh je mi svědkem! Ale co asi tak můžu uvařit, když na naší klášterní zahradě prakticky nic jiného než hrách neroste. (Kam se člověk podívá, všude jenom záhony hrachu.)

2. mnich: Svatá pravda – vždyť se nám pošklebují už i ti uličníci, co sem lezou přes zeď na lusky. Že prý se my, augustiniáni ze Starého Brna, po tom hrachu vzneseme rovnou na nebesa!

1. mnich: Bůhví, jak dlouho to ještě vydržíme. Pojďme se teď raději společně pomodlit za našeho opata. Kéž by Duch svatý osvítit ráčil toho nešťastného a pobloudilého Johanna Gregora Mendela.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)