Tak – a je tu drak! (1982, 2024)

Inka Ciprová (= Jiřina Nývltová). Rozhlasová pohádka. Jak to dopadne se čtveřicí mladých lidí a jak se strašlivým drakem?  Hudba Tomáš Vranek, řídí Jiří Váchal. Zvuk Miloš Kot. Záznam a střih Marie Čiperová. Zvukové efekty Artur Šviha a Miroslav Kokeš. Asistentka režie Vlasta Slavíková. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Honza (Tomáš Töpfer), Baruška (Naďa Konvalinková), sedlák, Baruščin otec (Zdeněk Kutil), princ Jakub (Viktor Preiss), princezna Velenka (Miroslava Slávka Hozová), král (Ilja Prachař), první rádce (Antonín Hardt), chůva (Nataša Baženovová), druhý rádce (Jiří Lír), třetí rádce (Stanislav Bruder), hlasatel (Miloš Rozhoň).

Natočeno v roce 1982. Premiéra  4. 9. 1983 (Praha, 13.03-13.40 h.). Obnovená premiéra 8. 11. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 35 min.).

Vydala Radiotéka, duben 2024 (MP3, CR.ES.2024.182). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Nominace na 5. ročník Prix Bohemia Plzeň (12. – 16. 9. 1983).

Lit.: anonym: Inka Ciprová: Tak – a je tu drak! In web ČRo 2 Praha, listopad 2015 (článek). – Cit.: Trochu ztřeštěná pohádka o dvojí lásce, o záludnosti královských rádců a o tom, co způsobí jedna poplašná zpráva. S Tomášem Töpferem, Naďou Konvalinkovou, Viktorem Preissem a Slávkou Hozovou v rolích zamilovaných mladých lidí.

Honza nemá peníze, ale chce si vysloužit Barušku z bohaté rodiny. Pro prince Jakuba peníze nejsou problémem, ale svou princeznu Velenku taky získat nemůže,protože si pana krále omotal kolem prstu první rádce a Jakuba rychle vystrčil ze zámeckých vrat. První rádce je mazaný a radí tak, aby to bylo dobré pro jeho osobní prospěch, nikoli k užitku králi a celému království. Aby všechny kolem sebe zastrašil, našeptá králi, že se na princeznu Velenku chystá hrozný drak, který žere jenom nevěsty. Když se Honza náhodou potká ve městě u stařenky s nešťastným princem Jakubem, společně si mladí muži slíbí, že jestli Honza pomůže Jakubovi k Velence, pomůže Jakub Honzovi k Barušce. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)