Neprovdaná paní Rosita neboli Mluva květů (1979)

Federico García Lorca. Poetická hra – lyrický příběh lásky. Překlad Lumír Čivrný. Rozhlasová úprava a režie Alena Adamcová. Hudba Jiří Váchal. Dramaturgie Jaroslava Strejčková.

Osoby a obsazení: doňa Rosita (Růžena Merunková), hospodyně (Jiřina Švorcová), teta (Milada Davidová), strýc (Vladimír Šmeral), synovec (Jan Schánilec), profesor ekonomie (Bořivoj Navrátil), pan Martin (Bedřich Prokoš), mládenec (Jan Hartl), fešandy (Ljuba Hušková, Eva Trunečková a Drahomíra Fialková), staré panny (Miriam Kantorková, Blanka Vikusová a Karolína Slunéčková), matka starých panen (Eva Klenová), slečny Ayolovy (Jana Boušková a Eva Boušková). Dále účinkují Pavel Robin, Vladimír Lebeda a Radislav Nikodém.

Natočeno v roce 1979. Repríza 9.8. 2008 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.);  25. 9. 2016 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.; 65 min.).

Pozn.: Neprovdaná paní Rosita je jednou ze čtyř posledních her slavného španělského básníka, divadelníka a dramatika. „Granadská báseň z devatenáctého století, rozdělená do několika zahrad se zpěvy a tanci“, tak zní plný podtitul této hry, ve které García Lorca znovu osvědčil svůj cit pro ženskou duši. Příběh o věrnosti a nenaplněné lásce je úžasnou syntézou mýtu, poezie a realismu. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)