Zmizení lokomotivy (2019)

Žaneta Caletková. Detektivní příběh o pátrání dvou mladých lidí po záhadně odcizené lokomotivě. Dramaturgie Hana Hložková. Hudba Tudy von Insania. Režie Radim Nejedlý.

Účinkují Simona Rejdová, Martin Siničák, Tomáš Žilinský, Katarína Mikulová, Vladimír Hauser, Kateřina Veselá, Michal Bumbálek, Jiří Valůšek a Pavel Doucek.

Nastudovalo Brno v roce 2019. Premiéra 20. 7. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 44 min.) v cyklu Hra na sobotu. Repríza 23. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 44 min.) v cyklu Hra na sobotu.

Lit.: Hložková, Hana: Zmizení lokomotivy. In web Týdeník Rozhlas, 7. červenec 2019 (článek). – Cit.: Detektivní příběh Zmizení lokomotivy byl inspirován skutečnou událostí, která se odehrála na Brněnsku v roce 2008. Kuriózní trestný čin upoutal Žanetu Caletkovou, která ho zakomponovala do původní rozhlasové hry. V premiéře ji naladíte 20. července na Dvojce.

Hlavními vyšetřovateli překvapivě nejsou zkušení kriminalisté, ale dva spolužáci z gymnázia – Eva a Ondra. Pátrat na vlastní pěst se rozhodnou poté, co se stanou náhodnými svědky podivného hovoru v hospůdce, kde se také schází jejich maturitní ročník.

Přestože ve Zmizení lokomotivy dva amatéři zdatně pátrají po okolnostech odcizení sběratelsky cenného lokotraktoru typu LS 150, tedy unikátní průmyslové lokomotivy z roku 1966, nejde o typickou rozhlasovou detektivku.

Příběh, ve kterém se nestane vražda ani jiná násilnost, se odehrává mezi vášnivými sběrateli z Klubu kolejových vozidel. Ocitneme se tak v prostředí činorodých lidí, kteří svůj volný čas věnují velké životní posedlosti – objevování, zachraňování a restaurování starých železničních strojů. Díky tomuto pracnému koníčku pak z vyřazených vozů dokážou vytvořit až muzeální klenoty. Stejnou posedlost předvedou také dva mladí nadšenci, kteří svou všímavostí, schopností zjistit zásadní informace, bystrým úsudkem, ale také trochu riskantním hledáním na podezřelých místech významně pomůžou policii k usvědčení zlodějů.

Inscenace vznikla v Brně pro Tvůrčí skupinu Drama a literatura ČRo. V režii Radima Nejedlého účinkují v hlavních rolích talentovaní absolventi JAMU Simona Rejdová a Tomáš Žilinský, v dalších rolích hrají Martin Siničák, Vladimír Hauser, Michal Bumbálek, Jiří Valůšek, Pavel Doucek, Kateřina Veselá a Katarína Mikulová. Hudbu, jejíž rytmus vychází ze zvuků lokomotivy, složil Tudy von Insania, mistrem zvuku byl Michal Zelinka.

Žaneta Caletková (1993) je absolventkou oboru Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Pro Český rozhlas natočila autorský dokument Chci být tím, čím jsem aneb O muži v ženském těle (2015). V roce 2017 napsala do cyklu Kriminální případy Čech, Moravy a Slezska sérii Záhada brněnského podzemí a původní rozhlasovou hru pro mládež Opatření.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)