Radio Ivo – Tři sestry mezi hrochy (2018)

„Obrátí se Čechov v hrobě, až místo důstojníků přijdou bahenní zvířata?“  Improvizovaná rozhlasová hra. Připravili a účinkují Petr Marek, Johana Švarcová, Marian Moštík.

Natočeno 14. 10. 2018 ve Studiu Hrdinů. Premiéra 31. 8. 2019 (ČRo Rádio Wave, 20:00 h.; 58 min.) v cyklu Radio Ivo na Radiu Wave: Život nedoceníš.

Lit.: anonym: Radio Ivo: Tři sestry mezi hrochy. In web ČRo Radio Wave, 31. srpen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Český rozhlas splácí jeden ze svých dluhů vůči Romaně Bohunské a uvádí dosud nezveřejněnou hru z října 2018. A jak už název napovídá, autorka příběhu se tentokrát nespokojila s pouze jednou ženskou postavou, ale máme tu hned ženy čtyři! Nejde tu ovšem o klasický paradox čtyř mušketýrů, celé je to jednodušší: ústřední hrdinka Kristýna není ani jednou z titulních sester!

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold a Mariana Moštíka. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00.

Performerka Johana Ožvold stojí v této inscenaci před nelehkým úkolem ztvárnit čtyři odlišné postavy. Ale díky tomu, že je renesanční herečkou, dokáže si s tím poradit použitím jednoduché techniky: dvě z postav, které nejsou sestrami, hlasově vůbec neodlišuje a repliky dalších dvou byly eliminovány textovými škrty o sto procent – což ve výsledku znamená, že se dvě ze sester v příběhu sice vyskytují, ale nemluví. Tato výrazná úprava libreta proběhla po domluvě s autorkou scénáře a je historicky prvním výrazným spoluautorským zásahem herečky do scénáře Romany Bohunské. Ožvold Bohunskou přesvědčila především zdůrazněním motivu psychického traumatu obou postav po bezmála tragické události požáru.

A bystřejší čtenáři už začínají tušit, že se Romana opět pustila do adaptace! Tentokrát si na mušku vzala Čechova a transponovala jeho klasické dílo do mladoboleslavské zoo se safari prvky. Z původních motivů zůstaly především ty hlubinné, spodní proudy dramatu: touha všech postav po útěku ze současného života, jež se váže ke vzdálenému městu, lásce, manželství, nalezení smyslu života v práci atd. Samozřejmě je tu přítomna neschopnost ústřední ženské postavy podniknout jakýkoli krok k plnému životu. Tento čechovovský motiv převzala Bohunská s obzvlášť velkým apetitem. A objevuje se zde i několik dalších dílčích přejatých motivů. Například sedmiletý interval proměny člověka z chytráka v hlupáka, reprezentovaný u Čechova učitelem Kulyginem, je u Bohunské rozprostřen prakticky do všech postav. Pro hru je také typická absence jasné dějové linie. A poslední dějství má nádech melancholického loučení s důstojníky, přičemž v safari se žádní nenacházejí. Jde tedy opravdu jen o nádech.

Zapátráme-li ovšem hlouběji po tom, jak došlo k praktické inspiraci ke zpracování této látky u vlastně již spoluautorek Bohunské a Ožvold, musíme se vrátit k nedávnému sporu v souboru Radia Ivo ohledně postavení žen. Jak jsme již minule odtušili, silové rozložení „dva muži a dvě ženy“ není v týmu výhodné pro hlasování – Ožvold mluvila dokonce o „útlaku“. Zjevným důsledkem toho se tedy jeví volba silně ženského tématu a tři ženské postavy, čili herecké příležitosti pro Ožvold navíc. Ty ale hlasovat nebudou.

Hra byla nahrána 14. října 2018 ve Studiu Hrdinů. Chcete slyšet Johanu Ožvold hrát čtyři bravurní postavy? Jste amatérští či profesionální teatrologové, abyste zvládli takovouto adaptaci Antona Pavloviče? Nebo byste chtěli cokoli jiného? Pusťte si tohle!

Přijďte na natáčení další improvizované hry Radia Ivo s hostem Michalem Suchánkem! 1. října 2019 začneme od 19 hodin ve Studiu S1 Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v Praze. Vstup je zdarma a bez rezervací, kapacita studia je ale omezená. Přijďte včas!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)