Degețica (Malenka, 2019)

Hans Christian Andersen. Pohádka.

Účinkují Constantin Codrescu, Antoaneta Cojocaru, Jeanine Stavarache, Constantin Cojocaru, Marius Rizea, Dan Clucinski, Coca Bloos, Florin Anton, Tamara Creţulescu, Violeta Berbiuc, Florentina Ţilea, Cristi Dionise, Daniela Ioniţă-Marcu, Claudia Drăgan.

Natočeno 2019. Premiéra 6. 10. 2019 v cyklu  Teatru radiofonic.

Lit.: anonym: Hans Christian Andersen – Degețica. In web Teatrula Microfon, 6. 10. 2019 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.:  O femeie săracă își dorește foarte mult un copil. Într-o zi primește de la o zână un bob de orz pe care-l pune într-un ghiveci, iar din el iese o lalea în care se află o fată cât degetul mic de mare, pe care a numit-o Degeţica.
Într-o noapte aceasta este luată de o broască pentru a se căsători cu fiul ei. Noroc că nişte peşti ce o salvează, dar imediat este luată de un cărăbuş, care, însă, a considerat că e urâtă şi o lasă liberă. Ea se descurcat singură, dar iarna își face apariția. Fetiţa vede o casă în care un şoricel a lăsat-o să stea toată iarna, cu condiţia ca ea să facă curăţenie şi să-i spună poveşti.
Într-o zi a venit un vecin foarte bogat căruia nu-i plăcea decât întunericul dar îi plăcea de Degeţica. El i-a dus într-un tunel unde era o rândunică moartă, pe care fetiţa o îngrijește, aflând astfel că, de fapt, nu era moartă. Când vine primăvara rândunica pleacă. Degeţica trebuia să se căsătorească cu sobolul, dar, chiar în ziua nunţii, rândunica o ia și o duce într-un tărâm foarte frumos, unde se căsătorește cu un prinţ cât ea de mic. Acesta hotărăște să o strige de atunci Maia.
Vă invităm să ascultați în continuare trei versiuni radiofonice ale acestei piese: o variantă scurtă (în lectura actorului Mircea Albulescu), una ce putea fi găsită și pe plăcile de vynil de odinioară, iar cea de-a treia variantă vă este prezentată ÎN PREMIERĂ, o nouă adaptare radiofonică realizată de Sanda Socoliuc împreună cu regizorul Mihai Lungeanu.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)