Bol som predseda triedy (Byl jsem předseda třídy, 2019)

Peter Pavlac. Rozhlasové minidrama. Dramaturgie Zuzana Kolmosová. Hudební dramaturgie Lýgia Vojtková. Zvuk Dušan Kozák, Natália Jancová, Stanislav Kaclík. Režie Adam Hanuljak.

Osoby a obsazení: Pedro vypravěč (Roman Ferienčík), Pedro (Lukáš Frlajs), Mišo (Michal Kinik), Rišo (Micha Jánoš), Zuza (Michael Piesyk), třídní (Lucia Vráblicová), Radač (Tibor Frlajs), říďa (Matej Landl), Bago (Viktor Vrbiar).

Natočeno 2019. Premiéra 17. 11. 2019 (SRo Rádio Devín, 21:29 h.; 29 min.). Repríza 21. 7. 2020 (SRo Rádio Devín, 20:00 – 20:35 h.).

Pozn.: Rozhlasová minidráma z cyklu „Čakanie na Nežnú“ k 30. výročiu Nežnej revolúcie 1989. Príbeh 13 ročného chlapca, ktorý rieši svoje vzťahy v škole tesne pred vypuknutím Nežnej revolúcie. V povetrí už cítiť závany nových ideí, avšak aj tieto deti si musia na slobodu ešte chvíľku počkať.

Lit.: anonym: Cyklus: Čakanie na Nežnú. Témy. In web SRo Rádio Devín, 14. 11. 2019 (článek + nahrávky rozhovorů s autory). – Cit.: Rozhovory s tvorcami nových rozhlasových hier k Novembru 89, ktoré budú v premiére uvedené v programe Rádia DEVÍN 17.11. 2019.

Tento týždeň sme si v cykle Rádia Devín priblížili nové rozhlasové hry, ktoré vznikli k 30. výročiu Novembra 89. Osem hier autorov rôznych generácií, ktoré sa viažu k zlomovému obdobiu si budete môcť vypočuť 17. novembra vo vysielaní Rádia DEVÍN. Rastislav Šimášek sa v každom dieli venuje jednej rozhlasovej hre (…).

S podnázvom „Rozhlasová hra o mojej jeseni 1989″ prináša autor Peter Pavlac príbeh 13-ročného protagonistu, ktorý rieši svoje vzťahy v škole, s prvou láskou, učiteľmi, okolím. Je to tesne pred vypuknutím Nežnej revolúcie a v povetrí už cítiť závany iných ideí, avšak aj tieto deti si musia na slobodu ešte chvíľku počkať. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Ďalšia z angažovaných rozhlasových hier, politická agitka. Po roku 1989 sa zdalo, že takéto niečo sa skončilo. A neskončilo. Pretože snaha o prepisovanie dejín, modulovanie pohľadu na udalosti a politická agitácia tu bola aj bude.
Kto tú domu nezažil, možno uverí. Kto ju zažil a pamätá si, asi neuverí, ale takých bude stále menej.
Major Zeman a podobne. Svedectvo doby. Súčasnej…

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)