Koleda z nebes (2000)

Zdeněk Kovář. Původní rozhlasová hra pro mládež. Hudební improvizace Jana Mandelová. Úprava a dramaturgie Ivan Hubač. Zvukové efekty Petr Šplíchal. Střih Alena Vejsadová. Mistr zvuku Ing. Tomáš Gsöllhofer. Asistentka režie Hana Dudová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Jindra (Jiří Konvalinka, člen DRDS), Miloš (Mirek Šimůnek), ředitel (Pavel Pípal), starosta (Jiří Ornest), Iveta (Anna Řezníčková, člen DRDS), Červený (Václav Jílek, člen DRDS), Doležal (Karel Kratochvíl, člen DRDS), Kokeš (Martin Luhan, člen DRDS), učitelka (Jana Drbohlavová), průvodčí (Antonín Hardt), cestující (Jiří Holý), Maruška (Pavlína Mourková), Pošmourný, otec (Radoslav Brzobohatý), doktorka (Jana Andresíková), pokladní (Jana Durčáková), strojvedoucí Gaston Šubert), výpravčí (Luděk Nešleha), Roman Víšek, Hana Brothánková, Adam Rut a Robert Nižník.

Natočeno v roce 2000 (41 min.). Repríza 17. 12. 2011 (ČRo 2 Praha, 13:05 h); 28. 11. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 10. 12. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: anonym: Zdeněk Kovář: Koleda z nebes. In web ČRo 2 Praha, listopad 2015 (článek). – Cit.: Současný příběh dvou bratrů, kteří se vydají za svým dědou do odlehlé vesnice v horách, nepostrádá napětí ani humor vlastní všem jejich vrstevníkům. Těšit se můžete na Jiřího Ornesta, Antonína Hardta a Radoslava Brzobohatého.

Hra už svým názvem připomíná vánoční atmosféru. O koledu ale ve skutečnosti nejde. Postižený Jindra je ve škole často terčem posměchu kvůli své noze. Starší Miloš se svého mladšího bratra snaží chránit a dohlížet na něj. 

Už ale nezabrání tomu, když se Jindra rozhodne utéct ze školy a odjet za svým dědou. Byl totiž obviněn z krádeže peněženky své spolužačky Ivety.

 Lit.: Ledvinková, Václava: Čeká nás Koleda z nebes. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2011 (anotace). – Cit.: Hra, kterou vysíláme na Dvojce ČRo od 13:05 hodiny, nám zlehka připomene vánoční atmosféru. O koledu ale ve skutečnosti nejde. Současný příběh dvou bratrů, kteří se vydají za svým dědou do odlehlé vesnice v horách, nepostrádá napětí ani humor vlastní všem jejich vrstevníkům. V dětských rolích účinkují Jiří Konvalinka, Mirek Šimůnek dále Pavel Pípal, Jiří Ornest, Jana Drbohlavová a další. 


If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)