Dýmka strýce Bonifáce (2009, 2021)

FMluvené slovo František Pilař: Dýmka strýce Bonifácerantišek Pilař. Dramatizace Věra Eliášková. Hudba Petr Mandel. Natáčecí technik Alena Vejsadová. Rozhlasová úprava Ivan Hubač. Zvukový mistr Ladislav Reich. Dramaturgie Ivan Hubač a Václava Ledvinková. Režie Vladimír Gromov.

Účinkují Petr Neskusil, Alois Švehlík, Antonín Molčík, Jiří Práger, Stanislav Šárský, Vladimír Javorský, Daniel Rous, Antonín Hardt, Jaroslav Horák, Martin Matejka, Petr Šplíchal, Jiří Litoš, Václav Balák, Bedřich Švácha a Vladimír Fišer.

Natočeno v roce 2009. Premiéra 5. 9. 2009 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 51 min.). Repríza 14. 3. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 13. 1. 2018 (Rádio Junior, 14:00 h.); 7. 11. 2020 (ČRo Rádio Junior, 14:00 h.).

Vydala Radiotéka, červen 2021 (MP3, CR.ES.2021.240).

Lit.: Ledvinková, Václava: Dýmka strýce Bonifáce. In web ČRo, září 2009 (anotace). – Cit.: Začalo to všechno tehdy, když se rozvodnila Vltava. Tehdy se malý Frantík rozhodl, že zachrání milovanou dýmku svého strýčka, která zůstala v chatě na vltavském břehu. Sotva však vlezl oknem dovnitř, chata se divoce otřásla, poskočila a pak už se řítila jako splašená po Vltavě. U Mělníka hupsla do Labe a svištěla si to pořád dál – směr Hamburk. Fandovi stačil jediný skok a byl zachráněn. On i fajfka. Ocitl se na zaoceánské lodi. Co bylo dál se dozvíme v premiéře hry 5.9. v 13:05 hodin.

Vlastně teprve tady se příběh malého kluka a jeho strýce Bonifáce i záhadné dýmky začíná doopravdy. Následuje plavba chvíli ztichlým, chvíli rozbouřeným mořem, následuje seznamování se s otrlými mořskými vlky, ba i s piráty, a také s poněkud svéráznou posádkou. A všem jde o jediné – získat Frantíkem střeženou dýmku, na níž jsou prý vyryty značky a ty určují místo, kde se ukrývá poklad. Opravdu tam jsou, ale nejspíš dokonale zašifrované.

Následuje honba za vidinou zlata, úsilí o rozluštění šifry, vzájemné boje a šarvátky. A to vše s notnou dávkou humoru a nadsázky. I Franta se tomu musí smát. Kdo získá poklad, zůstává zatím otázkou.
Rozhlasová hra Dýmka strýce Bonifáce zpracovaná Věrou Eliáškovou podle knížky Františka Pilaře na ni snad dá odpověď. S určitostí to ví jen režisér Vladimír Gromov a také Alois Švehlík alias strýc Bonifác a Petr Neskusil coby Frantík. A ti vzkazují: „Zkuste luštit taky!“

Lit.: anonym: František Pilař: Dýmka strýce Bonifáce. In web ČRo 2 Praha, březen 2015 (článek). – Cit.: Skrývá šifra 1oG2r0000s8p vyrytá na dýmce strýce Bonifáce cestu k pokladu, nebo jde jen o pouhý vtip někdejšího kapitána lodi, na níž strýček 30 let sloužil? Nejen to prozradí hra s Aloisem Švehlíkem, Antonínem Molčíkem a Vladimírem Javorským.

Dobrodružný příběh malého Franty Pařízka začal tehdy, když řeka Vltava vystoupila z břehů a rozbouřená voda s sebou vzala chaty od Štěchovic a Kocáby. Malý Frantík se rozhodl, že zachrání milovanou dýmku svého strýčka, která zůstala v chatě na vltavském břehu. Sotva však vlezl oknem dovnitř, chata se divoce otřásla, poskočila a pak už se řítila jako splašená po Vltavě. U Mělníka hupsla do Labe a svištěla si to pořád dál – směr Hamburk. Tam Fandovi stačil jediný skok do záchranného člunu zaoceánské lodi a začalo to pravé dobrodružství.

Plavba chvíli ztichlým, chvíli rozbouřeným mořem na lodi plné otrlých mořských vlků, kteří chtějí stůj co stůj získat strýčkovu dýmku, aby se pak vydali na cestu za pokladem, nebude určitě jednoduchá. Honba za vidinou zlata a úsilí o rozluštění šifry přinese vzájemné boje a šarvátky. Naštěstí je vše vyprávěno s notnou dávkou humoru a nadsázky. I Franta se tomu musí smát.

Získá legendární poklad Mastný Bob, kterému se při vyslovení slova „koruna“ hned otevírá kapsa a do prstů dostává revma? Nebo ho ukořistí piráti?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Stejný námět zpracován již dříve (pod stejným názvem):
Dramatiazce: Olga Horáková. Hudba: Alexej Fried. Režie: Miloslav Disman. Vysíláno (v repríze či premiéře?) 9.2.1957 14:00-14:45 na stanici Praha I.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)