Johan doktor Faust (2020)

Zvuková verze loutkového představení divadla Handa Gote. Loutkovou předlohu připravili: Robert Smolík, Tomáš Procházka, Jan Dörner, Veronika Švábová, František Antonín Skála, Radka Mizerová, Roman Mikeš, Vojtěch Horálek, Jakub Hybler, Jonáš Svatoš, Jan Brejcha. Loutky řezal František Antonín Skála. Produkce Jedefrau.org, Maria Cavina. Zvukově zaznamenal Ondřej Ježek, studio Jámor.

Natočeno 2020. Webová premiéra 5. 12. 2020 (Alfred ve dvoře Online – YouTube, 83 min.). K poslechu zde.

Pozn.: V roce 2018 se Handa Gote věnovali historické rekonstrukci loutkové hry Johan doktor Faust. Další kapitolou v rekonstrukci je zvuková nahrávka provedení této hry, zcela v duchu někdejších rozhlasových záznamů divadelních a loutkových her. Projekt pokračuje  v nastoleném směru umělecké rekonstrukce, tedy i samotný záznam byl do jisté míry mediálně archeologickou rekonstrukcí. Pro nahrávku záznamu představení bylo použito starých záznamových zařízení využívající magnetický pás, konkrétně doustopý lampový magneton Studer C 37 a také historické mikrofony. Výsledek má co nejvíce připomínat původní záznamy lidových loutkářů, kterých se bohužel dochovalo velmi málo. Snad i tato nahrávka později přispěje budoucím badatelům zkoumajících fenomén českého lidového loutkářství, či přímo jeho typický hlasový projev, tzv. pimprláčtinu, kterou pro tento projev soubor rekonstruoval z několika málo zachovalých nahrávek a též záznamů činoherních hereckých výkonů doby minulé.

Handa Gote research & development se věnuje experimentování s dramaturgií, začleňování nedivadelních prvků do své práce a vývojem vlastního pojetí post-dramatického a post-spektakulárního divadla. Dlouhodobě se inspiruje vědou a technikou. Skupina provádí kontinuální výzkum divadelní řeči, laboratorní práci v oboru zvukového a světelného designu, při současném zpochybňování výše zmíněných disciplín. V letech 2019 – 2021 jsou rezidentním souborem divadla Alfred ve dvoře.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)