Three blind mice (Tři slepé myšky, 1947)

Agatha Christie. Detektivní rozhlasová hra. Režie Martyn C. Webster.

Osoby a obsazení:  Osoby a obsazení: Giles Davis (Barry Morse), Molly Davis (Belle Chrystall), paní Boylová (Gladys Young), major Metcalf (Richard Williams), pan Paravicini (Raf De La Torre), Christopher Wren (Allan McClelland), detektiv seržant Trotter (Lewis Stringer), paní Lyonová (Lydia Sherwood). Dále účinkují Marjorie Westbury, David Kossoff a Duncan McIntyre.

Natočeno 1947. Premiéra 30. 5. 1947 (BBC Light Program, 20:00 h.).

Lit.: anonym: Three Blind Mice (radio play and short story). In Wikipedia, b. d. (encyklopedické heslo). – Cit.: (…) The original radio play was broadcast on the BBC Light Programme at 8.00pm on Friday 30 May 1947.

It was part of an evening of programmes in honour of the eightieth birthday of Queen Mary. The BBC had approached the Queen some months before and asked what programmes she would like to hear. Amongst a selection of music and variety, she requested something by Christie who was a writer she admired. Christie agreed, asking that her fee of one hundred guineas be donated to the Southport Infirmary Children’s Toy Fund.

The idea for the play came from a real-life crime tragedy, the Dennis O’Neill case, of 1945 with the death of a boy in foster care. Christie’s official biography states that the name of the boy was Daniel O’Neill[2] but contemporary newspaper reports state the name of the boy as Dennis O’Neill.

No recording of the original radio play exists and the script is not commercially available.  (…)

Lit.: anonym:  Past na myši 70. In web Agatha Christie, Před 70 lety, 25. listopadu 1952, měla londýnskou premiéru nejznámější hra Agathy Christie Past na myši. Uvádění v divadelní čtvrti West End přerušila až pandemie onemocnění covid-19 v březnu 2020. Dosud se v Londýně odehrálo přes 28 910 představení. V Česku hru aktuálně uvádí pražské Divadlo na Vinohradech. (…)

Před divadelní hrou napsala Agatha Christie povídku se stejným námětem a ještě předtím rozhlasovou hru. V roce 1947 Agathu Christie oslovili z BBC.  „… ptali se, zda bych nenapsala krátkou rozhlasovou hru do programu, který chystají k jakési slavnostní příležitosti týkající se královny Mary,“ vzpomíná ve Vlastním životopise. Šlo o pořad u příležitosti osmdesátých narozenin královny Mary, babičky Ažběty II.

„Projevila přání, aby tam bylo něco ode mne, protože má ráda mé knížky. Mohla bych to pro ně udělat co nejrychleji? Ta představa mě lákala. Usilovně jsem přemýšlela, přecházela sem a tam, a pak jim zatelefonovala a řekla, že ano. Napadlo mě něco, co by se mohlo hodit, a napsala jsem malý rozhlasový skeč Tři slepé myšky. Pokud vím, královně Mary se líbil,“ uvádí Christie v životopise.

Rozhlasové Tři slepé myšky byly odvysílány 30. května 1947. Příběh mimochodem vycházel z reálné události týraných dětí.

O rok později vyšla časopisecky stejnojmenná povídková verze, v níž Christie využila námět rozhlasové hry.

Kromě toho uvažovala o rozšíření hry rozhlasové na hru divadelní. Už měla ostatně za sebou několik vlastních převodů románů do divadelní podobny. Pod názvem Tři slepé myšky se už ovšem uváděla jiná hra, a tak autorčin zeť Antohony Hicks navrhl titul Past na myši, který převzal z Hamleta Wiliama Shakespeara. Práva na hru ke svým devátým narozeninám získal Agathin vnuk Mathew Prichard, Hicksův nevlastní syn. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)