Olmerka 1/3 (2023)

Petr Jarchovský. Dramaturg Martin Velíšek. Režie Aleš Vrzák.

Osoby a obsazení: Eva (Kateřina Marie Fialová / Lucie Polišenská), Vláďa Falout (Vojtěch Franců), táta (Vasil Fridrich), máma (Tereza Jarčevská), dědeček (Jan Vlasák), babička (Libuše Švormová), Julie (Tereza Císařová), Alexandra (Marie Štípková), Hanna Podolská (Regina Rázlová), Adina Mandlová (Vilma Cibulková), Arnošt Kavka (Vojtěch Havelka), Věra (Magdaléna Borová), Hana Podolská (Regina Rázlová), Marta Gottwaldová (Pavla Tomicová – Malá), kapelník (Petr Wajsar), starý Falout (Igor Bareš), kapitán (Kamil Halbich), dozorčí (Kajetán Písařovic), chlap (Dan Kranich), služba (Petr Gojda), Honza Dvořák (Honza Hájek), Karel Mareš (Jan Meduna), Jiří Bažant (Jan Battěk), Jiří Malásek (Jakub Albrecht), Jan Konopásek (Matěj Anděl), Luděk Hulan (Tomáš Havlínek), Jiří Suchý (Vojtěch Vojta Kotek), Jiří Šlitr (Jiří Suchý z Tábora), Vladimír Hrabánek (Petr Čtvrtníček), asistentka (Alena Hladká), vězeňská stráž (Zuzana Hykyšová), fízl (Gustav Hašek), hlasy (Julie Stejskalová, Michaela Krylová, Elizabeth Kateřina McIntosh, Sára Černochová a Viktorie Hrachovcová).

Natočeno v roce 2023. Premiéra 1. dílu 21. 1. 2024 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.; 55 min.); 2. dílu 28. 1. 2024 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.; 51 min.); 3. dílu 4. 2. 2024 (ČRo 3 Vltava, 48 min.) v cyklu Radioseriál.

Lit.: Velíšek, Martin: Petr Jarchovský: Olmerka. Třídílná série představuje zrod velké hvězdy české hudební scény. In web ČRo 3 Vltava, 21. leden 2024 (článek). – Cit.:  Seriál líčí Evino dospívání v rodině prvorepublikového diplomata, seznámení s uměleckou smetánkou i s partou Vyšehradských jezdců a první profesionální úspěchy až po její krátkou dráhu ve slavné éře divadla Semafor. Budeme svědky jejích neurovnaných vztahů s muži včetně dramatického rozpadu druhého manželství. Nejsmutnější kapitolou příběhu jsou její střety se státní mocí, které vyvrcholí jejím uvězněním.

Petr Jarchovský nechtěl vyprávět o známých aspektech Eviny dráhy poznamenané alkoholismem. Soustředí se na zrod jedné skutečné legendy. Chtěl oslavit její talent, hudbu, kterou milovala a také postihnout její pozoruhodný a rozporuplný charakter. Jiří Suchý na otázku, jak by charakterizoval Evu Olmerovou, odpověděl: „Dobrosrdečnost.“ Naše asi největší bluesová a jazzová zpěvačka tyto žánry nejen bohatě obsáhla a naplnila, ale především je i žila. Dne 21. ledna letošního roku by se Eva Olmerová dožila 90 let.

V titulní roli se vystřídaly Kateřina Marie Fialová a Lucie Polišenská. (…)

Lit.: zup – Výborná, Lucie: Psát pro rozhlas je jako mít cukrovku a jít do cukrárny, směje se scenárista Jarchovský. Napsal rozhlasovou hru Olmerka. In web ČRo 1 Radiožurnál, 18. leden 2024 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Dobrosrdečnost”, tímto slovem charakterizují pamětníci zpěvačku Evu Olmerovou. Scenárista Petr Jarchovský o této jazzové zpěvačce napsal třídílnou rozhlasovou sérii Olmerka, která má premiéru 21. ledna na Vltavě. „Nechtěl jsem vypravovat skličující příběh o velké hvězdě, která se ničí alkoholem, ale zaměřit se na její zrození předtím, než se dostane na křižovatku života,“ vysvětluje Jarchovský. Co všechno je ve hře fabulace?  (…)

Četl jsem vzpomínky poctivě sepsané panem Jaroslavem Kříženeckým, dokonce je tam  zapsaná výpověď. Samozřejmě to není ověřené ze tří zdrojů. Ale například konflikt se Státní bezpečností, která ji několikrát vyslýchala, měla a šli po ní. Důvodem bylo hlavně to, že měla velmi noblesní kořeny. Její dědeček měl anglické státní občanství. Ona, která měla pověst drsňačky ze čtvrté cenové skupiny, měla takovýto vznešený původ. A o tom ten seriál taky je, o jejím dětství a dospívání.

Já se snažím vycházet v základech ze skutečnosti a dotvářím pouze detaily. Dovolil jsem si trošku fabulovat, například první manželství Evy Olmerové bylo velmi zvláštní, nechci úplně prozrazovat okolnosti, je to ostatně v seriálu. Pak přišlo druhé manželství. Dovolil jsem si délku známosti mezi těmi dvěma osobami časově natáhnout na víc, než to asi ve skutečnosti bylo. Obdivuju práci Petera Morgana, který stojí za sérií The Crown, který pracuje s reálnými, podloženými základy a domýšlí detaily, aby příběh lépe fungoval. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)